Matthieu Bonne (van "Kamp Waes") gaat voor nieuw wereldrecord: 8 triatlons op 8 dagen tijd

Avonturier en redder Matthieu Bonne uit Bredene, bekend van het VRT-programma "Kamp Waes", heeft na het afzwemmen van de Belgische kust een nieuwe uitdaging gevonden. Hij zal van 5 tot en met 12 mei op 8 dagen tijd 8 triatlons afleggen op 8 verschillende Canarische Eilanden. Hij doet dat met de steun van zijn werkgever en zwembaduitbater LAGO. "Ik hoop vooral kinderen te motiveren en inspireren om te sporten", lacht Matthieu. 

Nadat Matthieu Bonne (28) uit Bredene, ex-deelnemer van "Kamp Waes", al de Marathon des Sables uitliep, het Kanaal overzwom naar Groot-Brittannië en in 2020 nog de Belgische kustlijn afzwom, is hij helemaal klaar voor zijn volgende uitdaging. Begin mei zal hij 8 volledige triatlons afleggen op 8 dagen tijd op 8 verschillende Canarische Eilanden. Voor zijn challenge "8 Island" moet hij in totaal 30,4 kilometer zwemmen, 1.440 kilometer fietsen en 337,6 kilometer lopen. Om het nog eens extra moeilijk te maken, zal hij iedere triatlon op een ander Canarisch Eiland afleggen. "Het wordt de zwaarste uitdaging van mijn leven. Ik mag er iedere dag maximaal 13 uur over doen, anders heb ik niet voldoende tijd om op het volgende eiland te geraken met de zeilboot", vertelt Matthieu. 

Het idee kwam deze keer niet van Matthieu zelf. "Het was mijn coach Luc Van Lierde die het voorstelde. Hij won zelf al 2 maal de Ironman van Hawaï en heeft zich eigenlijk gebaseerd op de "7 Islands challenge" van een Spaanse atleet, die dat 2 keer geprobeerd heeft, maar telkens faalde. Het wordt dus zeker een zware test, zeker op het laatste eiland van de reeks, La Graciosa. Dat eiland werd pas in 2018 officieel een Canarisch Eiland. Maar daar zijn er geen wegen aangelegd. Ik zal dus het fiets- en looponderdeel off-road moeten doen. Dus op dat eiland zal ik een mountainbike gebruiken in plaats van mijn koersfiets. Ik hou van de Canarische Eilanden en ik zie het helemaal zitten", lacht Matthieu. 

Het laatste eiland wordt het moeilijkste, want daar zijn er geen wegen en zal ik dus mijn mountainbike moeten gebruiken in plaats van mijn koersfiets
Matthieu Bonne

Dat hij de uitdaging ziet zitten, is zeker. Sinds november 2021 traint hij gemiddeld 30 tot 40 uur per week. "Ik wil me goed voorbereiden tegen de harde wind, het bergachtige gebied en de hoge temperaturen daar. Daarom ben ik al in maart eens een week naar Lanzarote gegaan. Daar kon ik dan in dezelfde omstandigheden even oefenen. Ik heb toen 15 kilometer gezwommen, 1.140 kilometer gefietst en 210 kilometer gelopen als training. De vraag of ik iedere dag voldoende nachtrust ga halen, houdt me wel bezig. Het is allemaal heel spannend."

De route, die Matthieu zal afleggen

Kinderen inspireren om te sporten

Met de stunt wil Matthieu, die redder is in het LAGO-zwembad in Brugge samen met zijn werkgever kinderen inspireren om te sporten. "Als ik zelf niet moet werken in het zwembad, dan duik ik in het Olympisch sportbad. Als het goed gaat, kan ik in een week tijd wel 1.200 baantjes zwemmen. Ik merk ook wel aan de kinderen, die hier komen zwemmen, dat ze door mij bezig te zien zelf ook enthousiast om meer te gaan sporten. Met deze uitdaging wil ik het goede voorbeeld tonen aan kinderen dat het heel belangrijk is om te sporten." 

Meest gelezen