Radio 2

Oud-leerlingen van wijkschool Het Hooge in Zillebeke gezocht: "Willen geschiedenis niet verloren laten gaan"

Het museum de Hooge Crater in Ieper zoekt oud-leerlingen van het oude schooltje 't Hooge. Tot eind jaren '70 was daar in Zillebeke een wijkschooltje en tijdens Erfgoeddag komende zondag willen ze zoveel mogelijk herinneringen ophalen en documenteren. Wie daar vroeger naar school ging, mag foto's en eigen verhalen meebrengen om de geschiedenis niet verloren te laten gaan. 

Zat jij vroeger op het dorpsschooltje 't Hooge in Zillebeke bij Ieper? Dan zoeken ze jou! Tijdens de erfgoeddag deze zondag wil het museum de Hooge Crater uit Ieper zoveel mogelijk herinneringen aan het schooltje ophalen en documenteren. Het museum bevindt zich op de locatie van het oude dorpsschooltje en ontfermt zich nu over de documentering van dat schooltje. Veel kinderen uit de buurt van Bellewaerde en Zillebeke hebben daar vroeger nog les gevolgd. 

"Tot eind de jaren '70 was er hier een heel klein schooltje met enkele kleuterklassen en verschillende leerjaren, maar die zaten allemaal samen in één klas", vertelt Niek Benoot. "Er was ook maar één juffrouw, die tegelijkertijd ook de directrice was. Zij moest eigenlijk alle taken combineren van turnles tot administratie en zelfs middageten voorzien. De school was ook zo klein dat er ook veel buiten les werd gegeven. De grote speelplaats is nu een terras bij het museum. En de turnlessen gingen door op Hooge Crater Cemetery. Die grote begraafplaats was de ideale speelruimte: mooi afgesloten en kort afgereden gras. Maar dat zou je je nu niet meer kunnen voorstellen", lacht Niek. 

Radio 2

Oude klasfoto's

Vrijwilligers van Bellewaerts vzw zullen helpen om alles te verzamelen in het museum. "Heb je nog een klasfoto liggen of heb je nog een brief of wil je iets speciaals vertellen als herinneren aan het schooltje, dan ben je zondag tussen 10 en 16 uur welkom in het museum Hooge Crater. De verhalen zullen opgenomen worden met een recorder, dan kunnen we die later in detail uitschrijven", besluit Niek. 

De foto's zullen door een gespecialiseerd team gescand worden en kan je ook direct terugkrijgen. Al het materiaal dat ze al hebben verzameld in de afgelopen periode, zal zondag ook tentoongesteld worden. De beelden zullen daarna ook te zien zijn op de regionale erfgoedbank "Westhoek verbeeldt" van CO7. 

Radio 2

Meest gelezen