© Kris Van de Sande - www.krisvandesande.be

PXL Hasselt organiseert gratis lessen Nederlands voor Oekraïense vluchtelingen

Vanaf vandaag organiseren enkele PXL-lectoren, samen met studenten lerarenopleiding, zeven weken lang gratis sessies Nederlands voor Oekraïense vluchtelingen. De lectoren zullen lesmateriaal uit het OKAN-onderwijs gebruiken om vluchtelingen van alle leeftijden Nederlands aan te leren.

“De bezorgdheid van onze lectoren is erg groot”, zegt Thomas Donvil, initiatiefnemer en PXL-lector Engels. “Een collega had eerst een inzamelactie opgestart, daarna ben ik op het idee gekomen om ook lessen Nederlands aan te bieden. We hebben een oproep gelanceerd en in een mum van tijd hebben 20 lectoren zich gemeld, die in hun vrije tijd gratis les willen geven. Daarnaast is er ook een oproep gedaan bij de studenten lerarenopleiding Engels-Nederlands. We hebben dus flink wat mogelijkheden en zijn erop voorbereid.”

De lessen zijn nu al een groter succes dan we hadden gedacht

“Ondertussen zijn er al 60 inschrijvingen tussen 15 en 75 jaar, maar we verwachten er nog meer. Het is nu al een groter succes dan we hadden gedacht” gaat Donvil verder. “We verdelen de groep in 2, mensen die al Engels kunnen en die geen Engels kunnen. De eerste groep krijgt al basisbeginselen Nederlands en de tweede groep leren we eerst Engels aan.” 

“De leerstof komt uit het OKAN-onderwijs (Onthaalklas Anderstalige Nieuwkomers), dat wordt afgestemd aan hun behoeften. We vullen de leerstof aan met materiaal waarvan we zelf denken dat het belangrijk is, voor bijvoorbeeld op de arbeidsmarkt. Zo kunnen we hen o.a. helpen bij het opmaken van een cv” sluit een tevreden Donvil af.

Meest gelezen