Radio 2

Rechter zal zélf oorlogsprojectielen van fervent verzamelaar uit Diksmuide onderzoeken bij DOVO

Een strafrechter zal zelf een bezoekje brengen aan het depot van ontmijningsdienst DOVO om de inbeslaggenomen oorlogsprojectielen van fervent verzamelaar Johan Jonckheere uit Diksmuide te onderzoeken. Begin juni werden bijna 1.000 oorlogsprojectielen in beslag genomen. Volgens eigenaar Johan gaat het om onschadelijk gemaakte sierstukken, maar volgens het parket gaat het om verboden wapenbezit. 

Johan Jonckheere (66) uit Vladslo, een deelgemeente van Diksmuide, verzamelt al 25 jaar lang allerlei spullen uit de Eerste Wereldoorlog. In zijn woning heeft hij een privécollectie van duizenden spullen, zoals foto's, kostuums, werktuigen, maar ook wapens en projectielen. Op 7 juni nam ontmijningdienst DOVO, op vraag van het parket, 946 oorlogsprojectielen in beslag.

Volgens Johan gaat het om onschadelijk gemaakte sierstukken, maar volgens het parket gaat het om verboden wapenbezit. 2 maanden geleden moest Johan voor de strafrechter in Veurne verschijnen om zich te verantwoorden. Nu heeft de zaak een uitzonderlijke wending genomen, want de strafrechter heeft beslist om zelf een bezoek te brengen aan het nationale depot van ontmijningsdienst DOVO om de inbeslaggenomen projectielen te onderzoeken. “Ik wil met mijn eigen ogen zien of het om gevaarlijke en verboden stuks gaat of niet”, zei de rechter.

Uitzonderlijk bezoek

Tijdens het proces werd er gevraagd naar een wapendeskundige om alles te laten onderzoeken, maar dat zou heel veel geld kosten. "Ik heb beslist om met mijn griffie zelf de stukken te gaan onderzoeken, want op basis van de foto's kan ik geen volledig oordeel vormen", vertelde de rechter vandaag zelf tegen Johan en zijn advocaat. De projectielen en munitie liggen opgeslagen in het nationale depot van DOVO in Oud-Heverlee. Maar het is heel uitzonderlijk dat de rechter daarvoor op bezoek komt. Waarschijnlijk zal de rechter daar bijgestaan worden door een expert van DOVO zelf. 

Op 13 september wordt verzamelaar Johan dan opnieuw in de rechtbank verwacht. "Ik hoop natuurlijk dat ik mijn collectie terugkrijg. Het is mijn levenswerk. Maar als dat toch niet zou lukken, vraag ik om het zeker niet te vernietigen. Het is dan beter om de collectie te schenken aan bijvoorbeeld het In Flanders Fields Museum", vertelt Johan. 

Radio 2

Meest gelezen