Van de Ronde tot de Beker: maak kennis met de klimaatactivist die zich sportevenementen als doelwit kiest

De naam Wouter Mouton is vrij onbekend, maar sportliefhebbers hebben hem vast al gezien. Zowel tijdens de Bekerfinale in het voetbal als bij de aankomst van de Ronde van Vlaanderen liet deze klimaatactivist zich opmerken met een "licht verstorende actie" om zijn boodschap wereldkundig te maken. Op Radio 1 doet hij zijn verhaal.

Zelf noemt Wouter Mouton het "licht verstorende acties die mensen moeten herinneren aan de ernst van de klimaat- en milieucrisis". "We gaan er niet komen door de regels te volgen, door te betogen of petities in te dienen", legt de activist uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Dat gebeurt al decennialang en in die tijd is de uitstoot en de daarmee samenhangende temperatuurstijging alleen maar toegenomen."

BEKIJK - Gisteren verstoorde Mouton de finale van de Beker van België in het voetbal:

Videospeler inladen...

Dus gooit Mouton het over een andere boeg. Al begrijpt hij dat niet alle sportliefhebbers zijn acties kunnen smaken. "Ik heb er begrip voor dat veel supporters daar niet op zitten te wachten, maar er zit ook niemand te wachten op de overstromingen zoals vorig jaar of de hittegolven van de zomer daar voor. Ik denk dat de inconvenience (red. het ongemak) daarvan nog veel groter is."

We gaan er niet komen door de regels te volgen, door te betogen of petities in te dienen

BEKIJK - Hij dook voor het eerst op bij de aankomst van de Ronde:

Videospeler inladen...

"We moeten dringend de CO2- en methaanuitstoot naar beneden krijgen", zegt hij voort. "We gebruiken te veel fossiele brandstoffen. Sectoren die vervuilen worden langs alle kanten gesubsidieerd om de economie te laten draaien. De eeuwige groei waarop onze samenleving gebaseerd is, is absurd. We gebruiken vier keer meer dan onze planeet aan kan. Dat is niet gewoon een beetje boven onze stand leven."

Mouton is lid van de radicale klimaatactivisten van Extinction Rebellion, al doet hij zijn acties bij de sportevenementen naar eigen zeggen alleen. Hij is nog niet van plan om er mee op te houden en plant dus nog nieuwe acties. Waar en wanneer wil hij voorlopig nog geheim houden. Zijn bekendheid gaat het hoe dan ook niet makkelijker maken. "Ik ben er mij van bewust dat het moeilijker en moeilijker gaat worden."

Beluister hier het gesprek in "De wereld vandaag":

Meest gelezen