provincie Vlaams-Brabant

Slimme camera telt verkeer op kruispunt met fietssnelweg in Zemst

De provincie Vlaams-Brabant heeft een slimme camera geplaatst op het kruispunt van de fietssnelweg F1 met de Heidestraat in Zemst. De camera zal één week lang het verkeer tellen om zo de verkeersveiligheid te onderzoeken.

De slimme camera telt niet alleen het aantal fietsers en auto’s, maar brengt ook in beeld of de auto’s de fietsers voorrang verlenen op dit kruispunt. Dat is namelijk de regeling die op het kruispunt geldt. "We willen duidelijk nagaan of het kruispunt gebruikt wordt op de manier waarop het ontworpen is", zegt Tom Dehaene (CD&V), gedeputeerde van de provincie Vlaams-Brabant voor Mobiliteit. "Eventueel kunnen er dan aanpassingen aan de infrastructuur of signalisatie gebeuren. Zo kunnen we de verkeersveiligheid optimaliseren."

Privacy gewaarborgd

De camera telt niet alleen hoeveel fietsers of wagens er voorbijrijden, maar ook welke afslag ze nemen, welke bewegingen ze uitvoeren en wie er voorrang verleent aan wie. Eventuele conflicten tussen verschillende passanten kunnen zo ook bestudeerd worden. De beelden die de camera levert, worden door software geanonimiseerd en geanalyseerd. Daardoor is er volgens de provincie geen risico op schending van de privacy. 

Testopstelling

Het project in Zemst, het eerste in Vlaams-Brabant, is een testopstelling.  Daarna kunnen nog situaties op andere plaatsen onderzocht worden. Er wordt op dit moment gekeken naar plekken in Zaventem en Nossegem. Op andere plaatsen zou het systeem bijvoorbeeld ook de wachttijd voor fietsers voor het rode verkeerslicht kunnen analyseren, of het aantal voorbijgangers in handelsstraten tellen.

Meest gelezen