Tientallen mannen in de rij bij ambassade van Rusland in Ethiopië om te gaan vechten in Oekraïne

In Ethiopië hebben tientallen jongemannen zich verzameld aan de Russische ambassade in de hoofdstad Addis Abeba. Ze staan er te wachten na geruchten dat Rusland soldaten zou rekruteren om te vechten in de oorlog in Oekraïne. Rusland ontkent dat het soldaten werft: "De Ethiopiërs komen samen aan de ambassade uit solidariteit".

"Er worden geen soldaten gerekruteerd door Rusland voor de oorlog in Oekraïne", dat zei de woordvoerster van de Russische ambassade, Maria Chernukhina, in Ethiopië. De mensen verzamelen zich uit solidariteit voor Rusland, klonk het nog. "We hebben veel bezoekers op de ambassade omdat ze hun steun komen betuigen aan Rusland", zei de woordvoerster aan BBC.

"Sommigen vertellen dat ze bereid zijn om op elke mogelijke manier te helpen. Maar we zijn geen wervingsbureau", voegde Chernukhina nog toe.

Aan lokale media vertelde de woordvoerster dat "Rusland niet heeft geadverteerd om Ethiopiërs te rekruteren voor de oorlog in Oekraïne, en dat de informatie die daarover via sociale media verschijnt vals is.

Sommigen vertellen dat ze bereid zijn om op elke mogelijke manier te helpen. Maar we zijn geen wervingsbureau

Woordvoerster van Russische ambassade in Ethiopië

Voorts zei de vrouw dat de ambassade veel mails ontvangt van Ethiopiërs die melden dat ze aan de kant van Rusland staan in de oorlog tegen Oekraïne. "Rusland bedankt hen", zei ze nog.

Jonge Ethiopiër: "Goed salaris als soldaat"

Aan de ambassade worden vele jonge Ethiopiërs gezien met hun persoonlijke documenten. Een van de jonge mannen die aan de ingang stond te wachten, zei aan de BBC dat hij opzoek is naar een goed salaris als soldaat, maar hij wil ook aangenomen worden voor een andere baan. "Ik hou ook van Rusland", zei hij nog. Anderen aan de ingang zeiden dat ze geruchten hadden gehoord over de hoge lonen in Rusland.

Als één Ethiopiër sterft in deze oorlog, zal dat een tragische gebeurtenis zijn voor zowel Oekraïne als Ethiopië

De Oekraïense ambassade in Ethiopië heeft ook gereageerd op de lange wachtrijen: "Dit is een tragische daad. Als één Ethiopiër sterft in deze oorlog, zal dat een tragische gebeurtenis zijn voor zowel Oekraïne als Ethiopië."

Ethiopië heeft niet meegestemd tijdens de VN-resolutie over de Russische invasie in Oekraïne.

Meest gelezen