Verbod op houden van dieren voor vijftiger uit Bocholt: 425 dieren leefden in erbarmelijke omstandigheden

Een man van 57 uit Bocholt mag van de rechter in Tongeren drie jaar geen dieren meer houden. Bij de man werden vorige zomer 425 verwaarloosde dieren ontdekt, zowel in zijn tuin als in zijn woning. Alle dieren werden in beslag genomen, maar tijdens latere controles bleek dat de man hervallen was. 

De politie kreeg vorige zomer een melding binnen dat de man 200 dieren in zijn woning hield en dat er sprake was van verwaarlozing. Maar tijdens de controle op 5 juli bleek dat de vijftiger ook veel dieren in zijn tuin hield, en dat ook die verwaarloosd waren.  Het ging om meer dan 300 duiven, en tientallen konijnen, cavia's en kippen. Ze leefden in kleine en extreem vuile hokken. Er werden ook heel wat kadavers gevonden. Een aantal daarvan had de man in zijn GFT-container gedumpt. Zijn hond, een Mechelse herder, was vastgebonden aan een boom. 

Hervallen

Alle dieren werden in beslag genomen en voor verzorging naar het Vogel-en Zoogdierenopvangcentrum gebracht. Op 14 september controleerde de politie de man opnieuw, en weer werden kadavers en dieren in vuile en te kleine hokken gevonden. De vijftiger kreeg nog de kans om alles in orde te maken, maar bij nieuwe controles in de weken die volgden bleek dat de toestand niet verbeterde. De rechter in Tongeren heeft de Bocholtenaar nu veroordeeld tot een verbod om de komende drie jaar nog dieren te houden en een boete van 3.200 euro, deels met uitstel. 

Meest gelezen