Radio 2

Parktheaterfestival in Lokeren gaat voor derde jaar op rij niet door 

Het parktheaterfestival in Lokeren, dat normaal eind mei plaatsvindt, gaat opnieuw niet door. Ondanks de versoepelde coronamaatregelen die festivals en evenementen opnieuw toelaten, vond de stad het te moeilijk om het festival op korte tijd nog te organiseren.

Jaarlijks trekt het festival de laatste zondag van mei meer dan 6.000 bezoekers. Maar na zich een kwart eeuw te hebben ingezet als enthousiast voorzitter van het Parktheaterfestival gaf Werner Hillaert dit jaar de fakkel door aan de stad, en daar knelt nu het schoentje. "Werner kwam pas in februari bij ons met de vraag om de organisatie over te nemen", zegt schepen Marina Van Hoorick (Open VLD). "En dat was te laat om tegen mei nog een degelijk festival uit te bouwen. In februari was er trouwens nog zeer veel onduidelijkheid rond de coronamaatregelen. Daarom hebben we beslist om pas in 2023 opnieuw te starten."

Als we nu zien hoe covid geëvolueerd is, is het misschien spijtig dat we toch niet organiseren

Schepen Marina Van Hoorick (Open VLD)

Vreemd is het wel, want terwijl de knaldrang groot is bij organisatoren en toeschouwers, roeit de stad met deze beslissing tegen de stroom in. "Als we nu zien hoe covid geëvolueerd is, is het misschien spijtig dat we toch niet organiseren", benadrukt schepen Van Hoorick. "Maar er is deze zomer al zeer veel te doen in Lokeren. Denk maar aan de Lokerse feesten en de Fonnefeesten."

Herstart in 2023

"Wij moeten als organisatie al beginnen met inrichten in september om alles klaar te krijgen tegen eind mei", benadrukt Werner Hillaert. "Toen was het helemaal nog niet duidelijk wat er zou mogen. Vergeet niet dat we al twee jaar na elkaar moesten uitstellen. En om dan nog eens het hele gedoe met contracten opzeggen mee te maken, zagen we niet zitten en heeft ons uiteindelijk weerhouden om de editie 2022 te laten doorgaan. Laat ons 2023 dan maar bekijken als een herstart van het festival, maar dan met stad Lokeren als organisator."

Een kwarteeuw straattheater in het park

Al 25 jaar is het parktheaterfestival in Lokeren een vaste waarde in de lente. Het festival is een organisatie van toneelvereniging De Sinfra’s, Infopunt Toerisme, Raad voor Toerisme, theatervereniging Horzel en de technische dienst van de Stad Lokeren. Het is een straattheaterfestival met een 25-tal lokale en internationale groepen uit het openluchttheater en de circuswereld. De groepen brengen er doorgaans een mix van lucht- en grondacrobatie, komische acts, steltlopers, vreemde wezens en figurentheater.  

In 1997 ging de eerste editie van start in het Verloren Bos en dat was meteen goed voor 700 bezoekers. Onder impuls van toenmalig schepen Jerome Van Doorslaer kwam het festival naar het centrum van de stad en werd het Prinses Josephine Charlottepark ingenomen, waar in augustus ook de Fonnefeesten doorgaan. 

Meest gelezen