Na een maand stilstand kunnen werken aan station Gent-Sint-Pieters wellicht herstarten

De vernieuwingswerken aan het Gentse Sint-Pietersstation kunnen na een maand wellicht herstarten. Stad Gent geeft een positief advies voor een nieuwe vergunning voor de bemaling van het station. De Vlaamse Milieu Maatschappij moet nog advies geven. De werken lagen een maand stil omdat geen vergunning was  voor de bemaling.

In 2007 zijn de werkzaamheden aan het Gentse Sint-Pietersstation gestart. De einddatum van de werken is al enkele keren uitgesteld en nu voorzien voor 2027. Maar die datum dreigde in het gedrang te komen, want de werken liggen sinds half maart stil omdat de aannemer geen vergunning kreeg voor de bemaling van het station. Dat is het wegpompen en weer lozen van grondwater.

Strengere regels rond bemaling

De klimaatverandering maakt dat er de laatste jaren strenger wordt toegekeken op  de gevolgen van bemaling. Bij de werken aan het station kon de aannemer onvoldoende garanderen dat het wegtrekken van grondwater en overpompen in een nabije waterloop niet slecht zou zijn voor het bodem- en watersysteem. Daarom verleenden Stad Gent en de Vlaamse Milieumaatschappij eerder dit voorjaar geen positief advies voor een vergunning. Er kwam een nieuw openbaar onderzoek en nu is er een oplossing. 

Wellicht binnenkort herstart

Het weggepompte water zou via een leiding naar een beek aan de Blaarmeersen vloeien. Gents schepen van milieu Tine Heyse (Groen) kan zich vinden in nieuwe afspraken: "Het belangrijkste is dat er een maximaal lozingsdebiet is afgesproken, er zal niet meer  water opgepompt worden dan strikt noodzakelijk. De lozing nu zal dichter bij de Leie gebeuren, wat ook positief is." Wat nog niet ideaal is volgens de schepen is dat retourbemaling niet kan. "Het opgepompte water onmiddellijk in de grond terugbrengen via infiltratieputten (retourbemaling) zou moeten gebeuren via een domein van de Hogeschool en die zag dat niet zitten. We laten het aan de Vlaamse Milieu Maatschappij (VMM) om daarover te beslissen."

Schepen Heyse legt uit dat de stad Gent na de nieuwe afspraken een positief advies heeft gegeven voor een vergunning, maar de VMM heeft nog het laatste woord. Als die goedkeurt, kunnen de werken weer van start gaan.

Meest gelezen