Ans Brys

Werken nieuw onthaalgebouw Rubenshuis in Antwerpen gaan van start

Vandaag starten de werken voor de realisatie van het nieuwe onthaalgebouw van het Rubenshuis in Antwerpen. Het Rubenshuis wordt de komende jaren volledig gerenoveerd en vandaag start de eerste fase. "Zo'n grote bouwwerf in het hartje van de binnenstad is geen sinecure", zegt Bert Watteeuw, de directeur van het Rubenshuis.

Na twee maanden voorbereiding starten vandaag de eerste bouwwerken.  De werken duren in totaal twee jaar en vandaag start de eerste fase. Het is ook de meest intensieve fase, al zal de hinder wel meevallen, zegt Bert Watteeuw, de directeur van het Rubenshuis. "Vandaag en morgen wordt de straat afgesloten, om al die grote machines ter plaatse te krijgen. Aan het einde van de werken op 10 juni wordt de straat nog een keer afgesloten, maar de tijd daartussen zal doorgaand verkeer mogelijk zijn."

 "Er worden grote silo's geleverd, een pomp, een menger voor cement, en een 30 meter lange bouwarm. Zo'n grote werken in het hartje van de binnenstad, is geen sinecure. Daarom gaan we voor een innovatieve aanpak: het cementmengsel wordt met een soort bruggetje, aan hoge druk boven de straat naar de werf toegeleid. Zo beperken we de overlast voor de buurt, en moet de straat maar kort afgesloten worden."

Het onthaal krijgt nieuwe bezoekersmogelijkheden, zoals een belevingscentrum en een museumshop. En ook de tuin wordt gerenoveerd.  Volgend jaar wordt ook het museum gerenoveerd. In januari 2023 gaat het Rubenshuis voor 4 jaar dicht.

Tegen 2027 zal het vernieuwde Rubenshuis volledig opengaan voor de 450ste verjaardag van de kunstenaar.

Meest gelezen