AFP or licensors

Zeker zes doden en tiental gewonden bij bomaanslagen tegen jongensscholen in Afghanistan

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn er tal ontploffingen geweest in zeker twee scholen. Volgens de politie zijn er zeker zes doden gevallen en waren er kinderen onder hen. Er zouden ook zeker 17 mensen gewond zijn geraakt. Een aantal van hen zouden er erg aan toe zijn. De aanslagen vonden plaats in wijken waar vooral mensen van de sjiitische Hazara-minderheid wonen. 

Wat we weten is dat er ontploffingen zijn geweest in twee middelbare scholen op enkele kilometer van elkaar in de Afghaanse hoofdstad Kaboel. Volgens de politie zijn er in een van die scholen zes doden gevallen. Onder hen zouden ook scholieren zijn. Er is ook sprake van 17 gewonden en een aantal onder hen zouden in kritische toestand zijn. Over de andere school zijn geen gegevens over slachtoffers bekend.

De talibanmilitie die de macht heeft overgenomen, heeft de omgeving afgesloten en behoudt het stilzwijgen over de aanslagen. Volgens getuigen zouden er echter granaten ontploft zijn en zou een zelfmoordterrorist zich opgeblazen hebben. Hoeveel jongeren er aanwezig waren, is niet duidelijk, maar in normale tijden zouden er ongeveer 1.000 leerlingen in die school zijn. Het aantal kan minder zijn omdat de taliban meisjes verhinderen om naar school te gaan.  (Lees verder onder de foto).

Een talibanstrijder houdt de wacht in Kaboel.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Opnieuw gericht tegen sjiieten

De aanslag is nog niet opgeëist, maar algemeen wordt gedacht aan extremistische soennitische groepen zoals IS Khorasan, het beruchte Afghaanse filiaal van het IS-terreurnetwerk. Het is wellicht geen toeval dat de aanslagen plaats vonden in wijken van Kaboel waar vooral leden van de sjiitische Hazara-minderheid wonen. Die zijn wel vaker het doelwit van terreur, discriminatie en geweld. 

De Hazara zijn een belangrijke minderheid in het centrum van Afghanistan. Ze zijn etnisch verwant aan Turken en Mongolen, maar kwamen in de 16e eeuw door contacten met Perzië in contact met het sjiisme. De bevolkingsgroep speelde een belangrijk rol in eerdere oorlogen tegen de taliban. Sommige Hazara's zijn uitgeweken naar Pakistan en worden ook daar het doelwit van soennitische extremisten.

Meest gelezen