Oekraïense strijdkrachten zetten zich schrap.
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

VS en EU werken aan nieuwe, strengere sancties tegen Rusland, slag om Donbas is ingezet"

De Europese Unie en de Verenigde Staten werken aan nieuwe, strengere sancties tegen Rusland wegens de oorlog in Oekraïne. De EU is ook van plan om een solidariteitsfonds op te richten voor de heropbouw in Oekraïne. Intussen gaan de gevechten onverminderd voort. Rusland concentreert zich nu met name op het oosten van het land. "De slag om de Donbas is ingezet."

Verantwoordelijken van de Verenigde Staten, de Europese Unie en de G7 pleegden vandaag digitaal overleg, in aanwezigheid van NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg. Achteraf verklaarden ze dat de Europese Unie en de Verenigde Staten "een brede consensus" hebben bereikt over de noodzaak om de druk op het Kremlin op te voeren met nieuwe sancties. Volgens Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen mag Rusland "strengere" sancties verwachten.

Daarnaast is ook beslist om Oekraïne nog meer financieel en militair te steunen. Europees Raadsvoorzitter Charles Michel kondigde dan weer aan dat de Europese Unie een solidariteitsfonds zal oprichten "voor de onmiddellijke steun en heropbouw van een democratisch Oekraïne".

Donbas in het vizier

Het was al langer dan vandaag duidelijk dat bijvoorbeeld de Europese Unie aan een zesde sanctiepakket aan het werken was. Maar de aankondiging van nieuwe sancties volgt wellicht op het nieuwe Russische offensief, op de Donbas-regio in het oosten van Oekraïne. Rusland bereidde zich daar de voorbije weken op voor en dat lijkt nu begonnen te zijn. De Russen hebben daarvoor eerder hun troepen teruggetrokken uit het noorden van het land en vanuit de buurt van hoofdstad Kiev. 

We zullen ons verdedigen

president Zelenski blijft strijdvaardig

Volgens de stafchef van de Oekraïense president Zelenski is "de tweede fase van de oorlog" losgebarsten. Russische troepen zouden gisteren volgens de Oekraïeners geprobeerd hebben door de Oekraïense verdedigingslinies te breken in de regio's Charkov, Loegansk en Donetsk. Volgens de Oekraïense veiligheidsraad waren de beschietingen en gevechten heviger dan de voorbije dagen. 

Kiev maakt zich sterk dat ze het Russische offensief zullen kunnen tegenhouden. "Het maakt niet uit hoeveel Russische troepen er naartoe trekken. Wij zullen vechten. We zullen onszelf verdedigen", klinkt het strijdvaardig.

BEKIJK - Een fragment uit de boodschap van president Zelenski:

Videospeler inladen...

De Donbas?
De regio (grijs gekleurd op de kaart hieronder) behelst de provincies Donetsk en Loegansk, in het oosten van Oekraïne, waar al jaren een oorlog woedt met pro-Russische rebellen. Die rebellen riepen in 2014 de onafhankelijkheid uit met een zogenaamde Volksrepubliek Donetsk en Loegansk (rood gearceerd op de kaart hieronder).

In het zuiden van Donetsk ligt ook de belangrijke havenstad Marioepol die al wekenlang zwaar bestookt wordt. "Marioepol bestaat niet meer, de situatie daar is hartverscheurend", vertelde gisteren de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitri Koeleba nog in een interview met de Amerikaanse zender CBS.

Nieuw Russisch ultimatum voor Marioepol

In de omsingelde zuidelijke havenstad Marioepol hebben de Russen de Oekraïense troepen nog tot vanmiddag de tijd gegeven om zich over te geven. Volgens de Russen kon zo hun leven gespaard worden, maar net zoals enkele dagen geleden is dat ultimatum zonder antwoord verstreken. 

Volgens de Russische staatstelevisie zouden 120 burgers via een humanitaire corridor de Azovstal-fabriek verlaten hebben. Dat is zowat het laatste grote bolwerk van de Oekraïense troepen in Marioepol, onder hen zijn ook leden van het bekende Azov-bataljon en buitenlandse vrijwilligers. De fabriek of beter het complex bestaat uit tal van fabrieken en bijgebouwen en ondergrondse verdiepingen, bunkers en tunnels. Wellicht is het erg moeilijk in te nemen en zullen er erg veel doden aan beide kanten vallen. Er zouden echter veel meer mensen in dat complex zitten, mogelijk enkele duizenden en onder hen zouden veel burgers zijn.

Na het einde van het bestand zouden de Russische troepen opnieuw bombardementen hebben uitgevoerd op de fabriek van Azovstal. Daar hebben de meeste overblijvende Oekraïense troepen zich teruggetrokken omdat ze zich daar erg goed kunnen verschansen in dat complex. Elke dag dat er in Marioepol gevochten wordt, kunnen de Russische troepen immers niet elders worden ingezet en lijden ze verliezen. Probleem is dat er ook een duizendtal burgers hun toevlucht gezocht hebben in die staalfabriek.

Volgens een gezant van de Oekraïense president zet Rusland nu antibunkerbommen in, om diep in de fabriek te kunnen doordringen. De pro-Russische rebellen uit Donetsk en Loegansk zouden ook worden ingezet bij de bestorming van Azovstal. Dat komt de Russen goed uit, want op die manier blijven Russische levens gespaard, maar die zijn met te weinig om de enorme site van Azovstal te bestormen. 

BEKIJK - In een kelder onder de fabriek schuilen honderden burgers, waaronder heel wat ouders met hun kinderen: "Ik hoop dat de daders deze pijn zelf zullen voelen"

Videospeler inladen...

"Rusland mag deze oorlog niet winnen"

In een videoconferentie zijn de westerse leiders en de Japanse premier Fumio Kishida het eens geworden dat "Rusland deze oorlog in Oekraïne niet mag winnen". Dat heeft de Duitse bondskanselier Olaf Scholz (SPD) gezegd die aan de top heeft deelgenomen.

Volgens Scholz verwachtte Poetin niet deze sterke eenheid tussen de westerse landen en zijn de economische sancties "een ramp voor Rusland". Het Westen is bereid om Oekraïne verder financieel en militair te steunen, maar wil niet deelnemen aan de oorlog. Duitsland zal blijven antitankraketten en luchtdoelraketten leveren aan Kiev, maar de stocks van het leger zijn niet oneindig. Daarom wordt aan de Duitse defensie-industrie gevraagd wat mogelijk is. De voorkeur gaat uit naar oude stocks van gewezen Sovjetsatellieten in Oost-Europa omdat de Oekraïense militairen daar meteen mee aan de slag kunnen zonder extra opleiding.

VN-baas Guterres riep vandaag dan weer op tot een tijdelijk staakt-het-vuren tijdens Pasen. Het orthodoxe paasfeest vindt komende zondag plaats, een week na het katholieke paasfeest. Guterres wil een humanitaire pauze van 4 dagen, van donderdag tot en met zondag. De pauze in de gevechten moet het mogelijk maken om burgers te evacueren en humanitaire hulp te sturen naar de zwaarst getroffen gebieden. Guterres hoopt ook dat de pauze de diplomatieke gesprekken weer aanwakkert. Volgens de VN hebben al meer dan 12 miljoen mensen in Oekraïne humanitaire hulp nodig. En dat zou kunnen oplopen tot bijna 16 miljoen, ongeveer 40 procent van de overgebleven bevolking in Oekraïne, denkt de VN.

Meest gelezen