Radio 2

Zuivelfabriek Olympia in Herne overgenomen door Nederlandse groep

Zuivelbedrijf Olympia in Herfelingen, deelgemeente van Herne, krijgt een nieuwe eigenaar. Het Nederlandse zuivelbedrijf Royal A-ware neemt het familiebedrijf over. De overname zou geen gevolgen hebben voor de 188 werknemers. Integendeel, want het Nederlandse bedrijf wil net verder groeien. 

Olympia in Herfelingen is nochtans één van de grootste leveranciers van zuivelproducten aan grootwarenhuizen. Zo heeft het familiebedrijf 169 melkleveranciers, goed voor bijna 70 miljoen liter melk. En toch komt er een einde aan het Pajotse succesverhaal.  Want Olympia wordt onderdeel van de Nederlanse zuivelgroep Royal A-ware. Die belooft dat er niets zal veranderen, integendeel. "De samenwerking met Olympia is voor Royal A-ware een aanvulling op de bestaande activiteiten in België en moet een basis creëren voor verdere groei", zegt CEO Jan Anker. "De zuivelproducten die Olympia in Herfelingen produceert, zijn van oudsher een begrip in België en staan bekend om de goede kwaliteit."

Aan bestaande afspraken en voorwaarden voor medewerkers en leveranciers van Olympia wordt niet geraakt, belooft het bedrijf. Olympia heeft 188 vaste medewerkers in dienst, en ook nog een 30-tal tijdelijke. Het bedrijf jaarlijks een omzet van 95 miljoen euro. 

Begrip in Pajottenland

In het Pajottenland is Olympia een begrip. Het familiebedrijf werd in 1946 opgericht onder de naam "Zuivelfabriek van Herfelingen" en verder gezet door de broers Luc en Marc Van Impe. In 1991 werd een nieuwe fabriek gebouwd die zelf PET-flessen produceert voor melk en room. Daardoor kon het bedrijf ook grote, internationale klanten aantrekken zoals Danone. In 2003 breidde de fabriek nog verder uit met met een nieuwe dessertenafdeling en in 2008 bouwden ze zelf een toren voor ingedampte melk. Tien jaar later fuseerde Olympia met zuivelproducent Vitalac uit Veltem. Maar nu laten de broers het familiebedrijf definitief los. 

 

Meest gelezen