Belga

"Zwart" kruispunt in Oostakker wordt 4 jaar na dodelijk fietsongeval heraangelegd

Het kruispunt van de Antwerpsesteenweg (N70) en de op - en afritten van de R4 in Oostakker bij Gent wordt vanaf vandaag heraangelegd. Het is een van de gevaarlijkste kruispunten van Vlaanderen. 4 jaar geleden kwam Nikita, een meisje van 16, er om het leven. Nikita was per fiets op weg naar school en werd gegrepen door een vrachtwagen. Er wordt al jaren om een heraanleg van het kruispunt gevraagd.

Een witte fiets op het kruispunt van de Antwerpse steenweg in Oostakker herinnert passanten dagelijks aan het ongeval van 2018 waar Nikita verongelukte. "Met de werken willen we van het zwarte punt voorgoed verleden tijd maken", zegt Jef Schoenmaekers van Wegen en Verkeer Oost-Vlaanderen. 

De werkzaamheden starten vandaag. De familie van Nikita, minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD), schepen Elke Decruyenaere (Groen) en burgemeester De Clercq (Open VLD) legden vanochtend bloemen neer bij de witte fiets die voor de periode van de werken tijdelijk een nieuwe plek heeft gekregen.

BEKIJK - Een kort fragment uit "Het journaal" van 19 februari 2018 over het dodelijke ongeval:

Videospeler inladen...

Ingrijpende werken tot 2024

Jef Schoenmaeckers van Wegen en Verkeer legt uit dat het om ingrijpende werkzaamheden gaat, er wordt tegelijk ook een nieuwe riolering aangelegd. "Er komen bredere en vrijliggende fietspaden, er komen verkeerslichten waarbij fietsers en automobilisten nooit tegelijk groen hebben en er komt een middenberm. Dat gebeurt vanaf de bushalte aan de grens met Lochristi tot aan de H. Teirlinckstraat." Het plan is dat alles volledig klaar is tegen juli 2024.

Toekomstbeeld van de N70 Antwerpsesteenweg in Oostakker
Copyright © 2020 Atelier Claar bvba, All Rights Reserved
Ik heb er een dubbel gevoel bij, als de werken vroeger waren uitgevoerd, hadden we hier niet moeten staan
Kathy Deweweire, mama van overleden Nikita

Ook gedrag in het verkeer moet aangepast worden

De moeder van Nikita, Kathy Deweweire, is blij dat het kruispunt heraangelegd wordt, maar heeft er een dubbel gevoel bij. "We zijn de minister dankbaar dat ze zich inzet voor de verkeersveiligheid. Maar anderzijds, als de werken vroeger waren uitgevoerd, -er waren al plannen in 2002- dan was Nikita nog bij ons geweest en hadden we hier niet moeten staan." Ze verwijst ook naar de toespraak van minister  Peeters, die zei dat verkeersveiligheid niet alleen een kwestie van infrastructuur is. "Pas als iedereen zich ook aan de verkeersregels houdt zal het veiliger zijn." 

Al sinds 2003 bekend als 'zwart' punt

Het bewuste kruispunt staat al sinds 2003 op de lijst van zwarte punten, maar werd tot het moment van het ongeval nooit aangepakt. De dagen nadien in 2018 kwam er een discussie over de gevaarlijke kruispunten in Vlaanderen. Zo benadrukte minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) dat hij meer geld ging vrijmaken en dat hij de punten versneld ging aanpakken. In Oostakker werden de voorbije jaren wel kleinere ingrepen gedaan om het veiliger te maken. 

Meest gelezen