Radio 2

Groepsaankoop voor 1.000 regentonnen in 26 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen: "Water is een kostbaar goed"

Van 19 april tot 30 mei kunnen de inwoners van 26 gemeenten in Zuid-Oost-Vlaanderen een regenton aankopen via een groepsaankoop. Die wordt georganiseerd door streekintercommunale SOLVA en de afvalintercommunales ILVA en IVLA. De actie kadert binnen een algemene klimaataanpak met verschillende initiatieven. En regenwater opvangen, dat is alleen maar positief, zegt Caroline Vlaeminck van SOLVA: "Het is goed voor het klimaat, maar ook voor je portefeuille."

Met het initiatief hopen SOLVA, ILVA en IVLA inwoners van Zuid-Oost-Vlaanderen te motiveren om regenwater op te vangen en te gebruiken. Maar waarom is dat nu zo belangrijk? "We krijgen steeds vaker te maken met extreem weer zoals hevige regenbuien maar ook lange periodes van droogte. Die droge zomers maken duidelijk dat water een kostbaar goed is. Met een regenton kan je hemelwater opvangen zodat je het kan hergebruiken", legt Caroline Vlaeminck van SOLVA uit bij Radio 2:

Tuin besproeien en auto mee wassen

Met regenwater kan de tuin besproeid worden of de auto kan ermee gewassen worden. Vaak gebruiken mensen gewoon leidingwater om die zaken te doen: gemiddeld komt dat zelfs op 120 liter drinkwater per persoon per dag, volgens SOLVA. En in warmere periodes zou dat zelfs stijgen naar 150 liter per persoon per dag. Maar dat kan dus beter met een eigen regenton, vindt Vlaeminck.

En 1.000 regentonnen aan de man doen moet wel lukken: "We geloven er echt in. We zagen bij een andere intercommunale dat dit kan."

Radio 2

Drie modellen

Via de website www.1000regentonnen.be kan heel eenvoudig een ton besteld worden. Er is keuze uit drie modellen, allemaal met een kraantje en er is zelfs een designmodel bij met bloembak. Die laatste is wat prijziger maar er is alleen maar voordeel aan, zegt Vlaeminck: "Toch goedkoper dan in de winkel. De actie is goed voor je portefeuille en voor het klimaat."

De actie is goed voor het klimaat en voor je portefeuille
Caroline Vlaeminck van SOLVA

De ton wordt aan huis geleverd en kan ook op de regenpijp aangesloten worden. Het tussenstuk kan ook besteld worden. En iedereen kan een regenton aansluiten, "maar als je toch geen handige Harry bent, dan kan je voor een kleine meerprijs op ons rekenen ook", zegt Vlaeminck nog. De intercommunales werken daarvoor samen met het maatwerkbedrijf GoedWonen vzw uit Zottegem.

Tussenstuk tussen regenpijp en regenton.
Radio 2

De deelnemende gemeenten zijn Aalst, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Herzele, Horebeke, Kluisbergen, Kruisem, Lede, Lierde, Maarkedal, Ninove, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zottegem, Zwalm. Ook de inwoners van gemeenten Affligem, Liedekerke en Galmaarden kunnen deelnemen.

Meest gelezen