Christophe Vandercam

Ryanair schrapt vrijdag alleen al 50 vluchten vanop Zaventem en Charleroi, ook rest van het weekend hinder

Ryanair schrapt morgen vrijdag alleen al zo'n 50 vluchten vanop de luchthavens van Zaventem en Charleroi. De precieze impact op zaterdag en zondag is nog niet helemaal duidelijk. De onderhandelingen tussen de directie en de vakbonden van het Belgische cabinepersoneel zijn op niets uitgedraaid. Het cabinepersoneel (let wel: enkel het personeel dat in België werkt) staakt komend weekend omdat er volgens hen "te weinig wordt geïnvesteerd in een personeelsbeleid".

Deze vluchten worden vrijdag geschrapt:

Brussel

  • 12 vluchten vertrekken wel (met bestemmingen als Marrakesh, Berlijn en Malaga)
  • 5 vluchten vertrekken niet (met bestemmingen als Lissabon, Barcelona en Madrid)

Charleroi

22 vluchten vertrekken wel (met bestemmingen als Krakau, Athene en Bari)

44 vluchten vertrekken niet (met bestemmingen als Faro, Marseille en Stockholm)

Hoeveel vluchten er zaterdag en zondag zullen worden geannuleerd op de luchthaven van Zaventem, is nog niet duidelijk. 

Vorige week kondigden de vakbonden aan dat het Belgische cabinepersoneel van Ryanair van vrijdag 22 tot en met zondag 24 april zal staken. Ze klagen aan dat Ryanair, dat ongeveer 650 werknemers telt in België, "weigert te investeren in een personeelsbeleid".

De vakbonden en de directie van de Ierse lagekostenmaatschappij zaten meerdere keren samen, maar die onderhandelingen zijn op niets uitgedraaid. 

In een mededeling op de website schrijft Ryanair dat de vakbonden besloten hebben "de onderhandelingen stop te zetten en in de plaats daarvan door te gaan met zinloze, eenzijdige stakingsacties op de luchthavens van Charleroi en Zaventem". 

"Ryanair is een bedrijf dat eigenlijk niet onderhandelt", reageert Hans Elsen van de christelijke vakbond ACV Puls. "Wij hebben een aantal weken geleden heel duidelijk te kennen gegeven dat er grote onvrede is bij het personeel. Ryanair heeft daar eigenlijk geen reactie op gegeven."

Ryanair is een bedrijf dat eigenlijk niet onderhandelt
Hans Elsen van vakbond ACV Puls

"Wij hebben vorige week vrijdag nog samengezeten", gaat Elsen verder. "Ryanair is daar met een aantal vage beloftes gekomen. Wij hebben gevraagd die op papier te zetten, maar ze zijn tot op de dag van vandaag niet met een engagement gekomen. Vandaar dat wij geen andere mogelijkheid zien dan het werk neer te leggen."

Ryanair betreurt dat door "deze onnodige stakingen" de klanten verstoord en getroffen worden.

Vlucht verplaatsen of geld terugkrijgen

Eerder leek het dat de vluchten wel nog konden doorgaan, maar nu ziet Ryanair zich genoodzaakt een aantal van zijn vluchten dit weekend te annuleren. "Het gaat om de vluchten die als startpunt België hebben", zegt Hans Elsen van ACV Puls. "De vluchten die vertrekken vanuit onze buurlanden of de zuiderse landen gaan wel nog door." De luchtvaartmaatschappij maakt zich sterk dat meer dan de helft van de vluchten zal kunnen plaatsvinden. 

Alle getroffen klanten zullen een e-mail ontvangen. Zij kunnen kiezen om hun vlucht te verplaatsen of hun geld terug te vragen. Ryanair raadt al zijn klanten aan de status van hun vlucht op te volgen via de Ryanair-app. "Deze verstoringen zijn volledig buiten onze controle en we bieden onze oprechte excuses aan voor het veroorzaakte ongemak", staat er nog op de website.

Meest gelezen