Scholen in de mijncité van Beringen in de kijker tijdens jaarlijkse erfgoeddag

"Erfgoeddag maakt school" is nu zondag het thema van de jaarlijkse Erfgoeddag. In Beringen zullen de bezoekers kunnen genieten van een unieke fotocollectie die letterlijk van onder het stof moest gehaald worden. 

De erfgoedvereniging Citévolk Spreekt uit Beringen-Mijn zat eerst met de handen in het haar toen ze hoorden dat de erfgoeddag rond het schoolverleden zou draaien. Want een eerste zoektocht naar foto's van de drie scholen - RMS, TIKB en Paul Gerard - die het leven in Beringen-Mijn bepaalden, leverde aanvankelijk nauwelijks iets op. 

Het archief van de Beringse mijnschool TIKB verhuisde naar de mijnschool Houthalen-Helchteren, maar raakte daar spoorloos. Ook van de gewezen rijksschool RMS werden er aanvankelijk maar enkele foto's gevonden tot een oud-leerkracht met zijn eigen archief op de proppen kwam.

Honderden foto's

Eenzelfde verhaal bij Paul Gerard, de vroegere school voor buitengewoon onderwijs, ook daar leverde een eerste zoektocht nauwelijks archiefmateriaal op. Tot een leerkracht zich herinnerde dat er ergens in een kelder wel dozen zouden kunnen liggen. De vrijwilligers van de erfgoedvereniging konden hun ogen niet geloven toen ze het verloren gewaande archief terugvonden. "Daarin zaten honderden, misschien wel duizend foto's, krantenknipsels, kortom het volledig bewaarde archief van de school", zegt een opgetogen François Hemelaers van de Erfgoedvereniging Citévolk Spreekt. Een deel van het archief zal dit weekend te zien zijn in Regina Mundi in Beringen. De rest van het archief zal binnenkort ontsloten worden en er wordt zelfs gedacht aan een boek. 

Niets weggooien is de boodschap

De vondst bewijst volgens François Hemelaers nog maar eens hoe belangrijk het is om een archief goed te beheren. Hij roept ook iedereen op om bijvoorbeeld oude foto's niet zomaar weg te gooien, maar ze te schenken aan een plaatselijke heemkundige kring. De erfgoedvereniging Citévolk Spreekt organiseert daarom ook elke vrijdagnamiddag een ontmoetingsmoment. Iedereen die oude foto's heeft, kan ze daar laten inscannen en krijgt de foto's terug mee. 

Meest gelezen