Bionerga

Biomassaplein in Houthalen-Helchteren wil gras drogen: "Om te gebruiken als isolatiemateriaal"

Het Biomassaplein in Houthalen-Helchteren, een onderdeel van afvalverwerkingsbedrijf Bionerga, onderzoekt of het op grote schaal gras kan drogen. Dat zou dan gebruikt kunnen worden als isolatiemateriaal of verwerkt worden in de papierindustrie. Een eerste test op vraag van de Nederlandse organisatie Grasco was alvast een succes.

Het Biomassaplein droogt jaarlijks al zo'n 2.000 ton aan houtsnippers die afkomstig zijn van houtkanten in de Lage Kempen. Maar omdat er voornamelijk in de winter gesnoeid wordt, is het Biomassaplein op zoek naar andere materialen die ook gedroogd kunnen worden. Zo wordt er gedacht aan maïs, maar dus ook aan gras.  

"Dat gras zou economisch erg interessant kunnen zijn", legt Jef Reynders van het Biomassaplein uit. "Ik ben persoonlijk heel erg fan van het isolatiemateriaal dat er mee gemaakt kan worden. Want gras kan je heel lokaal in overvloed vinden. Als je dat dan lokaal kan drogen, dan kan je er echt een lokaal en duurzaam isolatiemateriaal van maken. Als je weet dat bouwmaterialen het voorbije jaar extreem duur geworden zijn, dan denk ik dat dat een heel sterk economisch verhaal kan worden."

Bionerga

De drooginstallatie staat op de site van Bionerga in Houthalen-Helchteren. "Onze biomassacentrale is onlangs verhuisd naar Beringen, maar de drooginstallatie staat nog altijd in Houthalen", gaat Reynders verder. Ze wordt gestookt met gedroogde houtsnippers. "We willen daar een demonstratiesite van maken, waar gemeentebesturen kunnen zien welke technieken en toepassingen er allemaal mogelijk zijn." 

In Nederland wordt gedroogd gras ook al gebruikt in de papierindustrie, er worden onder meer eierdoosjes van gemaakt.  

Meest gelezen