Foto: Vincenzo De Meulenaere

Boortmeerbeekse deelgemeente Hever maakte eeuwenlang deel uit van Heerlijkheid Mechelen

Hever, een deelgemeente van Boortmeerbeek, maakte eeuwenlang deel uit van de stad Mechelen. Dat zegt historicus Vincenzo De Meulenaere op Twitter en bij Radio 2 in Antwerpen. Dat weetje kwam er naar aanleiding van de plannen over de fusie tussen Mechelen en Boortmeerbeek. 

De Boortmeerbeekse deelgemeente Hever behoorde in het verleden al tot de stad Mechelen. “We moeten even terug in de tijd gaan. Vroeger was het grondgebied van België een lappendeken van verschillende staatjes, zoals het graafschap Brabant, het graafschap Vlaanderen, het Hertogdom Luxemburg, noem maar op. En daartussen zat de Heerlijkheid Mechelen, waaronder ook Hever”, vertelt historicus Vincenzo De Meulenaere.

“De Heerlijkheid Mechelen, een stukje gebied bestuurd door een heer, was een zelfstandige entiteit. En dan had je zijn grote buur het Hertogdom Brabant waar Boortmeerbeek deel van uitmaakte. Mechelen en Boortmeerbeek waren dus twee aparte entiteiten met eigen instellingen en een eigen rechtspraak”.

“Tussen de twee gebieden stonden er tolhuisjes omdat er een officiële grens tussen beiden was. Op die grens stond ook een kasteel ter bescherming van de hertog van Brabant. Vroeger was het dus wel extremer”, zegt De Meulenaere.

Daarnaast was de Heerlijkheid Mechelen vroeger ook groter dan het huidige Mechelen. “Naast de huidige deelgemeenten behoorden dus Hever, Heist-op-den-Berg en Gestel in Berlaar ook tot de stad. Het was opnieuw een complex systeem van verschillende stukjes Mechelen verspreid over de kaart."

Meest gelezen