Buurgemeente Zemst wil fusioneren met Boortmeerbeek: "Er zijn nu al samenwerkingen"

Veerle Geerinckx (N-VA), burgemeester van Zemst reikt de hand uit naar Boortmeerbeek om te fuseren. Ze vindt de keuze voor Mechelen geen goede, omdat de stad veel groter is en daarom geen gelijkwaardig beleid kan voeren. Zemst is dat wel en werkt nu al op sommige vlakken samen met Boortmeerbeek. Gisteren werd bekend dat de Vlaams-Brabantse gemeente vanaf 2025 een disctrict wordt van het Antwerpse Mechelen. 

Zemst zou een betere partner zijn voor Boortmeerbeek dan Mechelen. Die opvallende uitspraak doet burgemeester van Zemst Veerle Geerinckx op Radio 2 in Vlaams-Brabant. "Een fusie kan zeker een mooie gedachte zijn, maar je moet dan zoeken naar partners die een gelijkaardig beleid voeren. Voor ons zou het bijvoorbeeld niet interessant zijn om samen te werken met een stad als Mechelen die tien keer zo groot is. Want dan zijn je beleidslijnen compleet anders. Zelf zou ik het dus niet gedaan hebben. Ik zou eerder Boortmeerbeek de hand uitreiken om te kiezen voor gelijkwaardige partners zoals Zemst. Onze politiezones werken nu al bijvoorbeeld samen. Ik denk dat het slimmer is om te fuseren met mensen die hetzelfde beleid voeren, dan met een stad die je als het ware opeet."

Factuur kwijtschelden

Boortmeerbeek en Mechelen zouden vanaf 2025 fuseren. Daarmee zou Mechelen ook meteen 50 miljoen euro schulden kwijtgescholden zien. Maar om die reden samen smelten vindt de burgemeester van Zemst een slecht idee. "Dat mag niet het motief zijn om tot een fusie over te gaan. Je beleidsdoelstellingen moeten boven de factuur staan die dan wordt kwijtgescholden."

Meest gelezen