radio 2

Buurtbewoners Hoevenzavellaan in Genk boos na derde ongeval op enkele dagen tijd: hoog tijd voor maatregelen

De buurtbewoners van de Hoevenzavellaan en Torenlaan in Genk zijn boos: ze vragen al jaren een veiligere straat. Het is nu hoog tijd, zeggen ze, dat er maatregelen komen. Er zijn drie ongevallen gebeurd op vier dagen tijd. Bij twee van die ongevallen waren jongeren betrokken. 

De Hoevenzavellaan en het verlengde daarvan, de Torenlaan, is een drukke straat. Jan Smits woont er en geeft een beeld van de straat: "Het is een drukke verkeersader die midden door twee wijken loopt, met aan beide zijden scholen, opleidingscentra en veel winkels." 

Op enkele dagen tijd zijn op de weg drie ongevallen gebeurd. "Het eerste was op Paasdag", gaat buurtbewoner Gianmario Monachesi verder, daarbij werd een jongen op een step zwaargewond. Dinsdag ging het om een botsing tussen twee auto's." Jan Smits vult aan: "Woensdagochtend was er dan het ongeval met een jonge bromfietser." Op acht jaar tijd zijn er vijf dodelijke ongevallen gebeurd. 

Lagere snelheid en trajectcontrole

Buurtbewoners komen al jaren op voor een veiligere weg. "We weten dat dat niet van vandaag op morgen gaat", zegt Gianmario, "maar we richten ons nu naar minister Lydia Peeters.  Ze is na het laatste dodelijk ongeval met ons komen praten, in december, ze heeft ons enkele dingen beloofd, maar daar is ze maar voor een stuk aan tegemoet gekomen." 

De buurt wil op korte termijn een paar dingen. Gianmario Monachesi: "We willen over het volledige traject van de Hoevenzavellaan en de Torenlaan een snelheidsbeperking van 50 kilometer per uur, met trajectcontrole." Op lange termijn denken ze aan een ondertunneling. 

Ook veiligere oversteekplaatsen staan op de verlanglijst van de buurt. En dat lijkt al snel te lukken. Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) laat  weten dat volgende week markeringen worden aangebracht die de zichtbaarheid van de oversteekplaatsen moet vergroten en dat er voor half mei drie van de zeven oversteekplaatsen verlichting krijgen.    

Verkeer stilleggen

De buurtbewoners willen met acties extra aandacht vragen voor de onveilige verkeerssituatie. Ze denken er aan het verkeer even stil te leggen op een kruispunt,  en dan de automobilisten te informeren over de gevaren van de weg. 

Meest gelezen