Buurtbewoners juichen plannen voor groot batterijpark van RWE in Dilsen-Stokkem toe

Inwoners van Dilsen-Stokkem zijn opgelucht dat het Duitse energiebedrijf RWE een groot batterijpark wil bouwen op het industrieterrein in Rotem. Het bedrijf bergt de plannen voor een gascentrale op hetzelfde terrein definitief op. Dat bleek gisteravond op een informatievergadering.

"Ik ben blij dat het hele verhaal van de elektriciteitscentrale van de baan is", vertelt buurtbewoner Wim Klings. Hij was gisteravond samen met zo'n 50 andere buurtbewoners op de informatievergadering van RWE in Dilsen-Stokkem. "Ik denk dat dit batterijpark een veel beter alternatief is. Ik vind de plannen ook echt indrukwekkend."  

Volgens RWE zal het batterijpark de buurtbewoners niet hinderen. "Het batterijpark zal wel wat geluid produceren, maar niet in die mate dat buurtbewoners daar hinder van zullen ondervinden", verzekert Jo Mortier van RWE. "Want de dichstbijzijnde woningen in de Kanaalstraat en de Europalaan liggen ver genoeg van het park."

RWE heeft een perceel van 12 hectare op het industrieterrein van Rotem in zijn bezit, vlakbij het kanaal. Op een deel daarvan komt nu een batterijpark, met een vermogen van 200 megawatt. "In de plannen worden ook de nodige veiligheidsmaatregelen genomen", zegt Jo Mortier van RWE. "De verhalen van uitgebrande Tesla's zijn echt niet aan de orde. We hebben een monitoringssysteem.  Oververhitting en rookontwikkeling kunnen zo vroegtijdig worden opgespoord. We kunnen dan meteen ingrijpen met een geïntegreerd blussysteem. Dus we kunnen al blussen, nog voor de brandweer er is."

Het Duitse energiebedrijf heeft de vergunning voor het batterijpark in Dilsen-Stokkem vorige week ingediend. Het hoopt in 2024 te kunnen starten met de bouw. 

Meest gelezen