Kalmthoutse Heide in  Antwerpen
Foto: Dennis van den Buijs

Code oranje in Antwerpen en Limburg voor risico op natuurbranden

Het agentschap Natuur en Bos waarschuwt met risicocode oranje voor hoog gevaar op natuurbranden in de provincies Antwerpen en Limburg. In Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen geldt code geel, wat wijst op groter wordend risico op brandgevaar in de bos- en natuurgebieden. De waarschuwing volgt op het droge en zonnige weer, met schrale wind, van de afgelopen tijd.

In Limburg en Antwerpen geldt risicocode oranje. "Het is erg droog en brandgevaarlijk in de natuur. Wees voorzichtig, rook niet in natuur- en bosgebieden. Laat kinderen niet zonder toezicht in het terrein. Vuur maken is verboden", aldus Natuur en Bos op zijn website.

Waakzaam

Natuurbeheerders en brandweer zijn zeer waakzaam. Als er een natuurbrand uitbreekt, zal de brandweer versterkt uitrukken. Er wordt meer materieel en mankracht ingezet. Het bemannen van de brandtorens is afhankelijk van de risico-evaluatie door Natuur en Bos en de brandweerdiensten, luidt het verder.

De waarschuwing heeft betrekking op alle bos- en natuurgebieden van Natuur en Bos in Limburg en Antwerpen. "Het brandgevaar in de bos- en natuurgebieden van andere openbare besturen zoals provincies en gemeenten, of van private eigenaars, is uiteraard gelijkaardig."

In de andere Vlaamse provincies zijn de natuurbeheerders waakzaam. "De natuur begint er droger te worden, waardoor het risico op natuurbrand groter wordt", geeft het agentschap aan.

Meest gelezen