Foto Kurt bvba

Dokter Luc Colemont geeft in Bilzen voor de 600e keer een lezing over darmkanker: "Een passie,  een roeping en een beroep"

Darmkanker die vroegtijdig wordt opgespoord, is bijna altijd te genezen. En dus daarom : "Doe de test". Die boodschap geeft maagdarmspecialist Luc Colemont zijn publiek vanmiddag voor de 600ste keer mee tijdens een lezing in Bilzen.  

Voor dokter Luc Colemont is sensibiliseren rond darmkanker een fulltime bezigheid geworden. Hij begon er mee toen hij nog als maagdarmspecialist werkte in een Antwerps ziekenhuis. Maar in 2016 kon hij met steun van Marc Coucke de VZW StopDarmkanker oprichten en sindsdien geeft hij de ene lezing na de andere in heel Vlaanderen. En straks gebeurt dat dus voor de 600ste keer in Bilzen. 

Doe de test

De boodschap die Luc Colemont telkens mee geeft, is in zijn eigen woorden "poepsimpel" en luidt "Doe de test". Het gaat dan om de test die elke Vlaming tussen 50 en 74 jaar om de 2 jaar gratis kan laten uitvoeren in het kader van een grootschalig bevolkingsonderzoek. Of om een zelftest die je voor weinig geld bij de apotheek kan halen. "Dankzij die test kan darmkanker vroegtijdig opgespoord en behandeld worden", zegt dokter Colemont. "En dat is meteen ook het goede nieuws. Als je darmkanker vroegtijdig opspoort, is de kans op genezing meer dan 90 procent".

Leed is te vermijden

De cijfers die dokter Colemont vanmiddag in Bilzen zal meegeven, spreken boekdelen. "Dit jaar hebben al 2.530 mensen te horen gekregen dat ze darmkanker hebben. En 1.100 families hebben dit jaar een dierbare verloren tengevolge van darmkanker". Het zijn die cijfers die hem blijven motiveren om zijn boodschap overal te brengen. "In de hoop dat ik iemand waarbij de test al drie weken op de tafel ligt te wachten, kan overtuigen om die toch te doen".

Van Darmathon tot Darmsteweek

Darmkanker mag dan niet meteen een vrolijk onderwerp zijn, wie ooit een lezing van dokter Colemont bijwoonde, weet dat hij zijn boodschap altijd met een vleugje humor en met hier en daar een woordspeling brengt. Zodat het allemaal wat verteerbaar wordt en niet op de maag blijft liggen. Zelf noemt hij zich een gelukkig man. "Want mijn beroep is tegelijk mijn roeping, mijn missie en passie. En dat noemen de Japanners Ikigai, het geheim voor een lang en gelukkig leven." 

Meest gelezen