Europese gasprijzen lijken te stabiliseren (maar op je factuur zal je dat niet meteen merken)

De prijs voor aardgas op de internationale markten is wat aan het stabiliseren, na de pieken van de voorbije weken door de oorlog in Oekraïne. Maar op je factuur zal dat nog niet meteen te merken zijn. Bovendien blijft de onzekerheid op de markt bijzonder groot.

Na enorme pieken begin maart net na de Russische inval in Oekraïne, lijken de internationale gasprijzen nu al een tijdje te stabiliseren. De Nederlandse TTF-future, ook bij ons een referentieprijs voor aardgas, zakte gisterochtend tot 84 euro per megawattuur, het laagste niveau sinds het begin van de oorlog. 

Intussen schommelt de prijs rond de 95 euro per megawattuur. Dat is voor alle duidelijkheid nog steeds meer dan vóór de oorlog en het blijft een historisch hoog niveau. Je kan de evolutie hier in detail bekijken. 

Wat betekent dat nu voor jouw factuur?

De prijzen op de internationale markten voor groothandelaars geven een indicatie, maar je kan ze niet één op één vertalen naar de energiefactuur. Die factuur is een behoorlijk ingewikkeld kluwen en veel hangt af van welk contract je hebt. 

Bij wie een variabel contract heeft, worden de prijzen aangepast aan de evoluties op de markt. Dat gebeurt meestal per kwartaal, aan de hand van de vorige periode. In de maanden januari, februari en maart lagen de prijzen zeer hoog, onder meer door het effect van de oorlog. Daardoor is er nu in april, bij de start van het tweede kwartaal, een gemiddelde prijsstijging van zo'n 30 procent.

Het effect op de factuur komt met andere woorden later. Als de prijzen (iets) lager blijven de komende maanden, zal dat zich bij de start van het derde kwartaal, in juli, laten voelen.

Wie een langlopend vast contract heeft, betaalt een vaste prijs die aan de start van het contract is bepaald. Je voelt de schommelingen op de markt dan niet. Als je nu een nieuw contract moet afsluiten, ga je uiteraard wel (veel) meer moeten betalen. Er zijn ook weinig of geen leveranciers die op dit moment nieuwe vaste contracten aanbieden door de onzekerheid op de markt.

Er is ook goed nieuws

De stijgende prijzen betekenen niet noodzakelijk dat je een hoger voorschot moet betalen. Die verrekening gebeurt pas op het einde, in de jaarfactuur. Het goede nieuws daar is dat het tweede kwartaal (april, mei en juni) in het totale jaarverbruik niet heel zwaar doorweegt. Het verbruik ligt immers veel lager dan in de winter. Meer over hoe je eindafrekening berekend wordt, lees je in dit artikel.

En of je nu een vast of een variabel contract hebt: vanaf deze maand wordt de btw-verlaging op gas van 21 naar 6 procent in rekening gebracht. Dat zorgt voor een onmiddellijk dempend effect op de factuur. 

Uit de cijfers van de VREG, de Vlaamse energieregulator, blijkt dat wie nu een nieuw contract afsluit op jaarbasis gemiddeld zo'n 3.650 euro betaalt voor gas, ongeveer evenveel als in januari. 

En wat op de langere termijn?

Traditioneel dalen de energieprijzen in de zomermaanden, omdat er dan minder vraag is. Of we dat ook dit jaar zullen zien, is verre van zeker. Door de oorlog in Oekraïne blijft de situatie erg onvoorspelbaar. Als de Russische gaskraan wordt dichtgedraaid, zullen de prijzen onvermijdelijk opnieuw pieken. 

De gashandel met Rusland financiert mee de oorlog en is daarom erg omstreden. Omdat Europa afhankelijk is van het Russische gas -goed voor zo'n 40 procent van de leveringen- blijft de handel voorlopig gespaard van sancties. Maar dat zou kunnen veranderen als de oorlog verder escaleert. Ook blijft het mogelijk dat Poetin zelf beslist om de kraan dicht te draaien.

In elk geval proberen veel landen de afhankelijkheid van Russisch gas stapsgewijs af te bouwen. Maar dat kost tijd. Experts gaan er dan ook vanuit dat we komende herfst en winter met hoge energieprijzen zullen geconfronteerd worden.

Meest gelezen