Pieter Malfliet

Gentse kunstenaar renoveert woningen van kwetsbare mensen met recuperatiemateriaal

Pieter Malfliet is al lang bezig met het hergebruiken van materialen, maar nu gebeurt het professioneel via 2 vzw’s. Via Domus Mundi probeert hij kwaliteitsvol wonen mogelijk te maken voor kwetsbare groepen. En in vzw Scrap voert hij creatieve opdrachten uit met gerecycleerd materiaal. 

Pieter verzamelt al van jongs af aan allerlei materialen om te hergebruiken of om er kunstvoorwerpen van te maken. Maar nu werkt hij sinds een half jaar bij de vzw Domus Mundi. Voor hen gaat hij op zoek naar allerlei spullen. “Dat kan bijvoorbeeld bij architecten, sloopbedrijven of op de tweedehandsmarkt. Ik haal de materialen binnen en dan maken mijn collega Stefaan Vandorpe en ik ze schoon voor we ze bij de doelgroep gaan installeren”, vertelt Pieter. “Met Scrap zijn we sinds 2019 bezig. Die Vzw is gestart vanuit een kunstcollectief van vrienden die ook allemaal bezig zijn met recuperatiematerialen. Door de gigantische voorraad besloten we om dat materiaal ook aan de buitenwereld ter beschikking te stellen.”

We willen een coöperatieve onderneming die materiaal aanbiedt én ook renovaties gaat doen
Pieter Malfliet, Gents kunstenaar

Domus Mundi krijgt nog tot het einde van het jaar subsidies, maar daarna wil Pieter Malfliet  een nieuw project starten met recuperatiemateriaal: “We willen een coöperatieve onderneming opzetten die zowel recuperatiemateriaal aanbiedt als renovaties gaat uitvoeren. “We gaan ons vooral toespitsen op de bouwmaterialen, maar iedereen zal er  welkom zijn, dus ook makers, doe-het-zelvers en kleine zelfstandigen. We richten ons eigenlijk naar de volledige samenleving. Iedereen kan bij ons betaalbaar materiaal komen halen.”

Van passie …

Pieters interesse om materialen te hergebruiken is er al lang: “Van kindsbeen af voel ik dat de wegwerpmaatschappij waarin we leven verkeerd is en dat we er iets aan moeten veranderen. Het wringt bij mij dat veel mensen de waarde niet zien van de materialen die ze weggooien”, zegt hij.

In 2019 werkte Pieter als sociaal-cultureel werker in de laatste Rabottoren om er de overgebleven bewoners te helpen verhuizen. Met de achtergelaten meubels en spullen van de 200 bewoners maakten ze kunstvoorwerpen die hun dagelijkse leven verbeeldde. “Dat was een project waarbij we twee jaar lang een residentie hadden in die toren. Met een deel  van de achtergebleven spullen hebben we kunstvoorwerpen gemaakt, een ander deel hebben we gerecycleerd. Zo goed als alles heeft een nieuwe bestemming gekregen, zowat  90% ervan is weg.”

… naar beroep

Deze zomer gaat Pieter een groot magazijn openen op de Gentse Arsenaalsite. “Het is een tijdelijke invulling die we geven aan een van de oude loodsen van de NMBS. De site is nu opgekocht, maar ze starten pas met de verbouwingen in 2025. In de tussentijd kunnen er allerlei Vzw's, organisaties en bedrijven tijdelijk gebruik maken van die loodsen. Daar zijn wij er één van en we plannen om er een kringloopwinkel voor bouwmateriaal te openen.”

Meest gelezen