Stad Gent

Gentse sluikstortberg daalt, het aantal meldingen erover stijgt: "Positieve trend, maar we blijven de strijd aangaan"

Het netheidsrapport van Gent over 2021 toont volgens schepen Bram Van Braeckevelt (Groen) een positieve trend: "In gewicht is er vorig jaar 10 procent minder sluikstort opgehaald, terwijl er 12 procent meer meldingen zijn binnengekomen. Gentenaars zijn steeds meer betrokken bij het proper houden van de stad."

Sluikstort is een oud zeer in Gent, maar na een stijging van 10 procent de jongste 3 jaar, is er nu een daling in het gewicht opgehaald. "Dat is een positieve trend, maar we zijn er nog lang niet", zegt schepen voor Netheid Bram Van Braeckevelt (Groen). Hij vindt het alvast hoopgevend om te zien dat steeds meer Gentenaars zich betrokken voelen: "Het aantal meldingen dat we binnenkregen over sluikstort is gestegen met 12 procent. Dat betekent dat Gentenaars zélf willen dat de stad properder wordt. We zien dat ook bij de Propere Pierkes." Dat zijn vrijwilligers die zelf afval verzamelen, vooral zwerfvuil. Ze krijgen daarvoor ondersteuning van afvalintercommunale Ivago.

We moeten wel voorzichtig zijn in de interpretatie van de cijfers

Bram Van Braeckevelt (Groen), Gentse schepen voor Netheid

Het jongste netheidsrapport gaat over 2021, en dat jaar viel volledig in de coronacrisis. Veel terrasjes of parken bezoeken zat er toen nog niet echt in. "Daarom moeten we voorzichtig zijn in het interpreteren van de cijfers", zegt Van Braeckevelt. "Maar dat de stijgende trend toch wat omgebogen is maakt ons wel blij. We moeten intussen wel de strijd blijven aangaan, niet alleen via sensibilisering, maar ook met handhaving. Dat betekent dat we meer vaststellingen moeten doen en daders moeten vatten, die dan een sanctie krijgen. Als mensen weten dat ze gevat kunnen worden als ze afval achterlaten, dan gaan ze het ook minder doen."

Stad Gent

En dan is er ook nog ... het zwerfvuil

Sluikstort komt van mensen die heel bewust grote stukken afval of volle vuilniszakken achterlaten waar dat niet mag. Daarover krijgt de stad veel meldingen binnen. Maar ook het zwerfvuil is een probleem. Onlangs lag het Citadelpark nog vol zwerfvuil, na een mooie lentedag. En ook op de Gras- en Korenlei blijft er soms veel afval achter, zoals te zien is op de foto. "Dan gaat het vooral om eet- en drankverpakkingen", zegt Van Braeckevelt. "Zoals we al gezegd hebben, bekijken we hoe het zit met de kosten. Hoeveel kost het nu om Ivago te laten doen wat het doet? En hoeveel zou het kosten om het zwerfvuil te laten opruimen, nadat we de daders hebben gevat. Het zal van het verschil afhangen wat we dan doen. Maar handhaving blijft natuurlijk belangrijk: wie afval weggooit of laat liggen kan op heterdaad betrapt worden."

Meest gelezen