© Radio 2

Hasseltse ambachtelijke jeneverstoker breidt gevoelig uit: “Binnenkort kunnen we jenever ideaal bewaren”

De Hasseltse jeneverstokerij Vanderlinden gaat zijn opslagcapaciteit verhogen van 400 liter naar ongeveer 5.000 liter. Deze namiddag is de eerste spadesteek gegeven voor een ondergrondse opslagplaats naast de bestaande stokerij op de Luikersteenweg. Met de nieuwe opslagplaats kan de typisch Hasseltse drank beter bewaard blijven.

Jeneverstoker Olivier Vanderlinden is 5 jaar geleden begonnen met jenever maken. Toen voorspelde hij al dat de opslag van 400 liter veel te krap zou zijn. “Ik produceer elk jaar ongeveer 6.000 flessen”, vertelt hij trots. “Maar dat gebeurde niet in ideale omstandigheden.” Door de accijnswetgeving mogen de vaten maar 2 keer per jaar geopend worden, en dan vervliegt de alcohol. “In de nieuwe opslagplaats kunnen we ideale omstandigheden creëren om dat tegen te gaan”, voegt hij eraan toe.

Hasselt jeneverstad

Met de nieuwe opslagplaats hoopt Olivier Vanderlinden in de toekomst tot 30.000 flessen te kunnen bottelen. Dat gaat om moutwijn, cocktails, maar vooral toch jenever. “Hasselt is toch bij uitstek een jeneverstad”, zegt schepen van Economie Rik Dehollogne (N-VA). “We hebben wel veel jenever, maar toch niet zo veel stokers en Olivier is daar een heel belangrijke van. Dus ik ben heel blij dat hij dit initiatief neemt.”

© Radio 2

Meest gelezen