Radio 2-Buitenspeeldag in Roeselare

Ideale dag voor de Buitenspeeldag: overal in Vlaanderen activiteiten om kinderen en jongeren buiten te krijgen

Vandaag is het weer zover: de jaarlijkse Buitenspeeldag in verschillende steden en gemeenten. De actie wordt ieder jaar herhaald omdat buitenspelen gewoon gezond is. En na een aantal magere coronajaren mag het overal iets meer zijn deze keer. Radio 2 ging in de verschillende regio's in Vlaanderen na hoe de dag er beleefd wordt.

Tijdens de Buitenspeeldag wordt het belang van buiten spelen, bewegen en sporten extra in de verf gezet. En met alle nieuwe technologieën -lees: gsm's, tablets en gamecomputers- is het soms moeilijker om kinderen en jongeren buiten te krijgen. En dat buiten komen is na een coronaperiode van meer dan 2 jaar met veel binnenzitten, extra deugddoend. Dat vindt ook schepen van Jeugd in Wingene, West-Vlaanderen, Jens Danneels (CD&V): "Mijn oudste kind is 8 jaar en stond deze ochtend al te springen om eraan te beginnen."

Wingene is een West-Vlaamse gemeente van 15.000 inwoners waarvan 4.000 kinderen, wat toch al bijna een derde is: "We verwachten een 500-tal kinderen in ons sportpark." Dat is een mooi aantal, vindt de schepen. Zeker na 2 coronajaren: "In 2020 is de Buitenspeeldag niet kunnen doorgaan, en in 2021 was het een afgeslankte versie op de plaatselijke speelpleintjes."

Er zijn gekke fietsen, bumperballen kajakken en springkastelen

Schepen van jeugd in Wingene, Jens Danneels (CD&V)

De gemeente gaat voor deze editie er dan ook helemaal voor: "Er zijn gekke fietsen, bumperballen, kajakken op de vijver en er zijn springkastelen." De gemeente werkt samen met een aantal plaatselijke verenigingen zoals de judoclub en de kickboksclub en nog veel meer. De kinderen kunnen zelfs radiomaken dankzij de plaatselijke radiozender. Deelnemers moeten een klein prijsje van 2 euro betalen.

Buitenspeeldag in Roeselare.
Radio 2

In Roeselare is het ook een drukte van jewelste: heel veel kinderen spelen er buiten. Op het Stationsplein is Hanne babysit vandaag: "Op woensdagmiddag kunnen de kinderen niet naar school, dus komen wij hier eens zoeken wat er hier te doen is. We gaan waarschijnlijk met de trein spelen omdat Maurice dat wel tof vindt. En misschien ook eens met die 4 op een rij spelen en een ijsje eten straks."

In Turnhout in Antwerpen zien ze de Buitenspeeldag groot: "Wij gaan op 5 locaties vanalles organiseren voor deze dag", zegt schepen Jan Van Otten (Vooruit). "Te veel om op te noemen, maar we gaan naar de pleinen in de verschillende wijken met springkastelen, hindernisparcoursen, djembé-sessies en circusinitiaties."

"Leeftijd speelt geen rol"

Net als de West-Vlaamse schepen vindt Van Otten ook dat het tijd wordt om er volledig voor te gaan na een lange coronaperiode: "Corona heeft de afgelopen 2 jaar echt roet in het eten gegooid. Het eerste jaar was er geen georganiseerde Buitenspeeldag, toen zijn we speelpakketjes bij kinderen thuis gaan afgeven. Maar nu nodigen we iedereen uit op de verschillende locaties in Turnhout."

Op spelen plak ik niet graag een leeftijd, iedereen die zin heeft, moet afkomen
Schepen van Jeugd in Turnhout, Jan Van Otten (Vooruit)

En leeftijd speelt geen rol, vindt hij: "Ik plak daar niet graag een getal op. Iedereen die zin heeft, moet afkomen." De schepenen zullen er ook allemaal zijn, en: "Ik denk dat onze burgemeester ook goed kan springen." Er is begeleiding aanwezig maar de ouders zijn wel nog steeds zelf verantwoordelijk voor hun kinderen, zegt hij nog.

Een bar voor de ouders

Aaron Stevens is een van de enthousiaste animatoren die de Buitenspeeldag  in Maldegem, Oost-Vlaanderen, in goede banen zal leiden. En er is vanalles voorzien: "Er is een zone met heel wat springkastelen en een parcours, er wordt voorgelezen en er is een pop-up skatepark. We hebben ook bumperballen: grote plastic ballen die je rond je kan dragen en de kinderen kunnen er veilig mee op elkaar botsen." Ook voor de ouders is een bar voorzien.

Het weer is er perfect voor, zegt hij: "De dag kon niet beter vallen." In Maldegem verwachten ze een 1.000-tal kinderen en jongeren. Een team van monitoren zorgt voor de nodige begeleiding.

Tekort buitenschoolse begeleiders

In Vlaams-Brabant maken ze van de gelegenheid gebruik om de aandacht te vestigen op het tekort aan buitenschoolse begeleiders. Katrien Vanhees van Ferm Kinderopvang in Landen: "We organiseren een inleefmoment op woensdag 27 april op verschillende plaatsen in de provincie. Zo kunnen ze proeven van wat de job inhoudt. Er is heel veel nood aan kinderbegeleiders", vertelt ze bij Radio 2:

En veel is er niet nodig om kinderen bezig te houden, zegt ze: "Vaak gaan ze zelf op ontdekking en zoeken hun grenzen op. Het is door te proberen dat je zaken ontdekt. Soms lukt het en soms niet, dat hoort bij het groot worden. Risico's leren nemen is een belangrijk onderdeel van het spel van kinderen. Daardoor groeien ze en weten ze wat ze nodig hebben en kunnen."

Risico's leren nemen is een belangrijk onderdeel van het spel van kinderen
Katrien Vanhees van Ferm Kinderopvang in Landen

Deze middag worden er activiteiten in Vlaams-Brabant georganiseerd in onder andere Hoegaarden, Aarschot, Halle, Heverlee, Rotselaar, Linter, Oud-Heverlee en in Landen. Kinderbegeleider zijn is zo'n mooie job, zegt ze: "Je ziet de kinderen ontplooien en met een vrolijk gezicht de dag eindigen. En verantwoord vuil worden: dat hoort er ook bij."

Alle activiteiten tijdens de Buitenspeeldag worden belicht via deze website. Er zijn ook Buitenspeeldagliedjes. En Ketnet stuurt voor de gelegenheid alle kinderen buiten deze namiddag:

Ook voor financieel kwetsbare gezinnen

In Hechtel-Eksel in Limburg spelen de kinderen dan weer tussen de duinen van In Den Brand. De organisatie voorziet in het kader van armoedebestrijding picknickpakketjes voor iedereen die komt spelen. “Het is belangrijk dat op een dag als deze elk gezin naar buiten komt om samen te spelen. Door een goede organisatie kunnen we iedereen ook iets lekkers meegeven”, aldus schepen Johan Feyen (HE Lijst Burgemeester). Kinderen kunnen van de kabelbaan gaan, rijden met grote tractors, houtbewerken en zelfs dieren knuffelen.

"Omdat het vandaag buitenspeeldag is, gaan wij extra veel buiten spelen, allemaal samen." Ons jeugdjournaal "Karrewiet" sprak met enkele buitenspelende kinderen.

Videospeler inladen...

Meest gelezen