Vlaanderen bereid 70-tal Oekraïense kinderen uit Boetsja op te vangen

Vlaanderen is van plan om een zeventigtal Oekraïense kinderen op te vangen. Dat bevestigt het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Samen met vier begeleiders zouden ze momenteel richting Poolse grens onderweg zijn, van waaruit ze een van de komende dagen naar ons land vliegen.

Zo'n 70 Oekraïense kinderen en vier begeleiders uit Boetsja zijn momenteel onderweg naar de Poolse grens. De zwaar belegerde voorstad van Kiev werd begin deze maand het symbool van de gruwel van de oorlog in Oekraïne, nadat het Russische leger er een waar bloedbad had achtergelaten. 

Het zou evenwel niet om weeskinderen gaan, maar om kinderen van zeer jonge leeftijd tot tieners van wie de ouders toestemming hebben gegeven om ze in veiliger gebied onder te brengen. De opvang is dan ook tijdelijk, zoals het er nu naar uitziet voor enkele maanden. Broers en zussen worden samengehouden.

Het is de bedoeling dat ze een van de komende dagen met het vliegtuig naar Melsbroek afreizen. Van daaruit worden ze in eerste instantie collectief opgevangen en geregistreerd, om vervolgens naar verschillende pleeggezinnen in Vlaanderen te vertrekken. Brussel en Wallonië vangen geen kinderen op.

Versnelling hoger

Pleegzorg Vlaanderen en Minor-Ndako, gespecialiseerd in de opvang van kinderen in een problematische situatie, schakelden volgens het kabinet van Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) de afgelopen dagen een versnelling hoger om de opvang voor te bereiden. Hoeveel gezinnen er precies worden ingeschakeld, is niet duidelijk.

Tijdens de Commissie voor Welzijn in het Vlaams Parlement gaf Beke gisteren tekst en uitleg bij de opvang van niet-begeleide minderjarige vluchtelingen. "Pleegzorg wordt als eerste opvangoptie naar voren geschoven. Daarom worden de vijf diensten voor pleegzorg en Minor-Nkado versterkt", klonk het.

Momenteel hebben een kleine driehonderd kandidaat-pleeggezinnen zich aangemeld. "Zij worden via gezamenlijke infosessies voorbereid. Daarnaast is er met elk kandidaat-pleeggezin minstens één gesprek om de verwachtingen te schetsen, en om zicht te krijgen op de draagkracht van het gezin." Ook formele vereisten waaraan een pleeggezin moet voldoen, worden nagegaan.

Tot nu toe werden er al een twintigtal niet-begeleide minderjarige vluchtelingen in een pleeggezin geplaatst.

Meest gelezen