Videospeler inladen...

Oekraïne wil "speciale onderhandelingssessie" met Rusland in zwaar belegerde havenstad Marioepol

Oekraïne biedt Rusland een "speciale onderhandelingssessie" aan in Marioepol. Eerder riep een Oekraïense officier de internationale gemeenschap op om hen te redden uit de zwaar belegerde havenstad. "We leven mogelijk onze laatste dagen, onze laatste uren", luidde zijn noodkreet bij de bij de Amerikaanse zender CNN.  

In een boodschap op Twitter maakt Mykhaïlo Podoliak, een adviseur van de Oekraïense president Zelenski, bekend dat Oekraïne met Rusland wil praten in Marioepol. Hij spreekt van een "speciale onderhandelingssessie om onze jongens, het Azov-bataljon, burgers, kinderen, levenden en gewonden te redden" uit de zwaar belegerde havenstad.

De strijd om de stad werd de laatste dagen nog extra opgevoerd en verschillende Oekraïners, militairen en burgers, houden zich schuil in de Azovstal-fabriek. Eén van hen is Sergej Volyna, commandant van de 36ste brigade van de Oekraïense marine. Hij verdedigt samen met het beruchte Azov-bataljon het door de Russen omsingelde fabriekscomplex, het laatste Oekraïense bolwerk in Marioepol.

De toestand op het oorlogsterrein is erg onduidelijk. "Maar de vijand is met tien keer meer", zegt en vreest vooral commandant Volyna. "We roepen alle wereldleiders op om ons te helpen", aldus Volyna. Hij vraagt dat andere landen de Oekraïense soldaten en 500 gewonden weghalen uit Marioepol en hen meenemen naar neutraal grondgebied. Volgens de commandant heeft het Russische leger op alle vlakken voordeel, "in de lucht, met artillerie, grondtroepen, uitrusting en tanks". 

De Russen hebben op alle vlakken voordeel

Sergej Volyna, Oekraïens commandant

"Wij verdedigen nog slechts één punt (de staalfabriek, red.), waar zich naast militairen ook burgers bevinden die het slachtoffer zijn geworden van deze oorlog", verduidelijkt Volyna de sombere situatie.

Bekijk hier de oproep van Oekraïense kant:

Videospeler inladen...

Het ene ultimatum na het andere

Rusland heeft al meerdere ultimatums gesteld aan de Oekraïense strijders op het terrein van de staalfabriek. Ze kregen meermaals de tijd om de wapens neer te leggen en zich over te geven, waarna hun leven gespaard zou worden.

120 burgers zouden volgens de Russische staatstelevisie gisteren via een humanitaire corridor de fabriek verlaten hebben, maar de militairen weigeren zich over te geven. Net zoals ze dat afgelopen weekend al weigerden.

Hoeveel Oekraïense troepen er op de site zitten, is moeilijk te zeggen. Sommige bronnen spreken van enkele honderden, andere van duizenden. In elk geval zal het niet makkelijk zijn voor de Russen om die staalfabriek onder controle te krijgen en - als ze die hebben - onder controle te houden. Het is een kilometerslang gebied vol gebouwen en tunnels uit de sovjettijd.

Op onderstaande kaart zie je dat enkel nog Azovstal in de handen van Oekraïne is. De rode gebieden worden al bezet door Rusland. 

Grote vragen bij een eventuele overgave zijn 1) de munitie en 2) het vertrouwen, vertelt Frans Osinga, hoogleraar Oorlogsstudies en verbonden aan de Nederlandse Defensieacademie. "Hoeveel munitie hebben ze nog - nu ze helemaal afgesloten zitten - en in hoeverre vertrouwen ze de Russische troepen als ze zich daadwerkelijk overgeven? De Russen hebben in het verleden aangegeven dat wie achterblijft als terrorist beschouwd wordt en zal omgebracht worden", stelt Osinga in "De ochtend" op Radio 1. 

Herbeluister het volledige gesprek met hoogleraar Osinga in "De ochtend":

Tegelijk voeren de Russen de druk op. "We zien de laatste dagen dat de Russen meer en meer zware bombardementen uitvoeren op Azovstal om de Oekraïense verdedigers uit hun tent te lokken", analyseert Ruslandkenner Jan Balliauw in "Terzake". 

Bekijk hier de analyse van kenner Jan Balliauw in "Terzake", hij bezocht de Azovstalsite in 2016 en beschrijft een gigantisch labyrint:

Videospeler inladen...

VN vraagt pauze met orthodox paasfeest

De topman van de Verenigde Naties roept op tot een tijdelijk staakt-het-vuren in Oekraïne tijdens Pasen. Het orthodoxe paasfeest vindt zondag plaats. Guterres, secretaris-generaal van de VN, wil een humanitaire pauze van 4 dagen, van donderdag tot en met zondag.

Die pauze moet het mogelijk maken om burgers te evacueren en humanitaire hulp te sturen naar de zwaarst getroffen gebieden. Volgens de VN hebben al meer dan 12 miljoen mensen in Oekraïne humanitaire hulp nodig.

In de praktijk? De nationalisten van Kiev ademruimte verschaffen
Russisch ambassadeur Dmitri Poljanski bij de VN wil geen pauze

Rusland wijst voorlopig dat voorstel af. Dat maakte Russisch ambassadeur Dmitri Poljanski bij de VN duidelijk tijdens een zitting van de Veiligheidsraad.  Volgens Rusland zou een staakt-het-vuren alleen maar bedoeld zijn om Oekraïne van nog meer wapens te voorzien. "In de praktijk wijst het alleen maar op de ambitie om de nationalisten in Kiev ademruimte te verschaffen om zich te hergroeperen", aldus Poljanski.

Op de achtergrond het complex van de staalfabriek Azovstal.

Inwoners proberen het normale leven te laten doorgaan door kleine marktjes te organiseren en oplaadpunten voor mobiele telefoons op te zetten:

Videospeler inladen...
Grote delen van Marioepol zijn tot puin herleid. Er is geen elektriciteit, verwarming en stromend water, en voedsel en medicijnen zijn er evenmin nog.

Intussen heeft Europees President Charles Michel een bezoek gebracht aan Oekraïne. Het ging om een onaangekondigd bezoek. In de hoofdstad Kiev werd Michel verwelkomd door de Oekraïense president Zelenski. De twee leiders hadden het onder meer over de sancties tegen Rusland en over de militaire en financiële steun aan Oekraïne.

Videospeler inladen...

Meest gelezen