Markt Eeklo wordt definitief parkeervrij, "maar er komt wel nog een participatiemoment"

Eeklo heeft beslist dat er vanaf oktober 2023 geen auto's meer mogen parkeren op de Markt langs de N9. Zo verdwijnen er bijna 40 parkeerplaatsen in het centrum. "Maar we zoeken alternatieven en een ondergrondse parking is één van de mogelijkheden", zegt burgemeester Luc Vandevelde (SMS).

Het proefproject van de voorbije zomers om de Markt in Eeklo tijdelijk parkeervrij te maken, wordt nu dus een definitief project. Het stadsbestuur heeft dat beslist. "Zo verdwijnen er 28 parkeerplaatsen op de Markt zelf, en nog eens 10 aan de rand", zegt burgemeester Vandevelde. "Die kleine 40 parkeerplaatsen zullen we kunnen opvangen in de alternatieven die we nu aan het uitwerken zijn."

Het draagvlak komt wel, als we ons marktplein aantrekkelijk maken en er activiteiten doen

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester van Eeklo

De voorbije 5 zomers was de Eeklose markt al autovrij. In het begin was dat met enige tegenzin van de handelaars, "maar uiteindelijk zijn die het concept wel genegen", zegt Vandevelde. "De beslissing om vanaf oktober 2023 nooit meer auto's op de Markt te laten parkeren, is definitief, maar er komt zeker nog een participatiemoment." 

Alternatieven

"Er zullen zeker alternatieven zijn voor de verdwenen parkeerplaatsen. We zijn momenteel een ondergrondse parkeerruimte in het centrum aan het mogelijk maken. Bovendien hebben we gemerkt dat de autovrije markt de voorbije zomers toch op bijval kon rekenen. Er waren activiteiten en evenementen, en die trokken toch wel volk. Ook dàt is goed voor de handelaars en de horeca. We hebben een studiebureau aangesteld om de markt nog mooier en aantrekkelijker te maken. Het draagvlak is er nu misschien nog niet helemaal, maar dat komt wel". 

Het marktplein van Eeklo gaat op 1 mei zijn laatste parkeervrije zomer in. Vanaf oktober komen de auto's dan de laatste keer terug. Maar na de zomer van 2023 zal dat dus niet meer het geval zijn. 

Meest gelezen