Al 1.827 Oekraïense kinderen en jongeren in het Nederlandstalig onderwijs: "Die instroom zal nog toenemen"

Er zijn in totaal al 1.827 Oekraïense kinderen ingeschreven in het Nederlandstalig onderwijs. Dat zijn er ruim driehonderd meer dan voor de paasvakantie. Het gaat vooral om kinderen in het basisonderwijs. Dat maakt minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) bekend. Straks wordt in het Vlaams-Parlement een nooddecreet gestemd om nog meer middelen vrij te maken voor scholen die Oekraïense kinderen opvangen. 

Voor de paasvakantie waren er in het Nederlandstalige onderwijs al 1.500 Oekraïense nieuwkomers ingeschreven. Ook na de paasvakantie zijn er nog kinderen en jongeren ingestroomd om hier les te volgen. Het totale aantal staat nu op 1.827. Dat vertelt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "De Ochtend" op Radio 1.

Beluister hieronder het interview met Ben Weyts (N-VA) in "De ochtend"

Het gaat vooral over jonge kinderen. Zo zijn er 525 Oekraïense kleuters en 920 Oekraïense leerlingen in de lagere school geteld. In het secundair onderwijs gaat het om 382 scholieren uit Oekraïne. En die aantallen zullen ongetwijfeld nog oplopen. "We weten dat er nog een instroom zal volgen. Er zit altijd een vertraging op de registratie", legt Weyts uit. "Gezinnen die hier toekomen hebben vaak niet als eerste bezorgdheid dat hun kinderen hier naar het onderwijs gaan, maar dat ze eerst tot rust kunnen komen. Bovendien is het zo dat de leerplicht pas zestig dagen na het wettelijk verblijf ontstaat."

Het cijfer van 1.827 kinderen die hier naar school gaan, ligt eerder laag. Want volgens cijfers van de Dienst Vreemdelingenzaken zijn er al zowat 13.000 Oekraïense minderjarigen in ons land. Toch blijkt het niet evident om te achterhalen waar zij zich bevinden. Dat vertelde Nathalie Vandenameele, crisiscoördinator voor OKAN in het Katholiek Onderwijs, gisteren al aan VRT NWS. 

Bekijk hier de reportage over de Oekraïense kleuter Pavlo op zijn allereerste schooldag in België

Videospeler inladen...

Spreiding over scholen in Vlaanderen

Bijna een derde van alle Oekraïense vluchtelingenkinderen die in het Nederlandstalig onderwijs les volgen, doen dat in Antwerpen. Het cijfer ligt daar op 602. In Oost-Vlaanderen zijn dat er 403. In de West-Vlaamse scholen zitten in totaal 294 nieuwkomers uit Oekraïne. In Vlaams-Brabant zijn dat er 286. Gevolgend door 196 in Limburg en 46 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De meeste Oekraïense vluchtelingenkinderen volgen les in zogenoemde onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN). Maar ook in het reguliere onderwijs is er opvang in de klas. Daar streven de Oekraïense leerlingen samen met andere leerlingen de Vlaamse leerdoelen na. Verder is er ook nog opvang buiten de scholen, in aparte klassen, zoals bijvoorbeeld in collectieve opvanginitiatieven of nooddorpen. Daar volgen de leerlingen de Oekraïense leerdoelen onder begeleiding van Oekraïense leraren.

Oekraïense leerkrachten inschakelen?

Dat Oekraïense leerkrachten ook effectief in Vlaamse scholen lesgeven in het Oekraïens kan volgens Weyts. Maar het moet voor hem dan wel beperkt blijven tot de uitzondering. "Ik wil natuurlijk vermijden dat we het straks mogelijk zouden maken dat in het Turks, Marrokaans of Syrisch wordt lesgegeven in onze Vlaamse scholen", zegt Weyts. "Dat kan niet de bedoeling zijn."

Vandaag wordt in het Vlaams Parlement een nooddecreet gestemd om scholen te ondersteunen bij de opvang van leerlingen die gevlucht zijn uit Oekraïne.

Meest gelezen