Videospeler inladen...

BEKIJK - VRT NWS volgt ontmijners in Oekraïne: "Rusland gebruikt verboden landmijnen, al 4 burgers gedood"

"In de voorbije dagen zijn 4 mensen omgekomen door mijnen, onze eigen ontmijners niet meegerekend." Aan het woord is Andrej, lid van een Oekraïens ontmijningsteam. VRT NWS volgt hem terwijl hij achtergelaten Russische mijnen opspoort en onschadelijk maakt. Rusland houdt zich volgens Oekraïne niet aan de internationale afspraken voor het gebruik van mijnen tijdens deze oorlog. Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) spreekt over het gebruik van "verboden landmijnen" door de Russen.

Rusland respecteert volgens Oekraïne de internationale afspraken voor het gebruik van landmijnen niet. Het Russische leger laat op veel plaatsen  explosieven achter, met de bedoeling zo veel mogelijk slachtoffers te maken. Dat kon VRT-journalist in Oekraïne, Tom Van de Weghe, vaststellen. 

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" over de verboden landmijnen die de Russen zouden gebruiken in Oekraïne:

Videospeler inladen...

"Het is bekend dat Rusland deze mijnen bezit"

Ook de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) heeft het over het gebruik van verboden antipersoonsmijnen door de Russen in de oostelijke regio Charkov. De Oekraïense explosievenopruimingsdienst heeft deze mijnen eind maart gevonden en resten van het lanceringsmechanisme, volgens HRW.  

De mijn die door Rusland wordt gebruikt, is een nieuw ontwikkeld type genaamd POM-3, ook gekend als "Medallion", verduidelijkt HRW.  De mijn is uitgerust met een sensor om een persoon te detecteren en daarna een explosieve lading in de lucht te vuren. De ontploffing van de lading met metaalfragmenten kan dood en verminking veroorzaken binnen een straal van 16 meter. 

"Het is bekend dat Rusland deze landmijnen bezit", schrijft HRW voorts. "Oekraïne beschikt niet over dit type landmijn of het leveringssysteem ervan."

Landen over de hele wereld moeten het gebruik door Rusland van deze verboden antipersoonsmijnen in Oekraïne krachtig veroordelen

Human Rights Watch

"Landen over de hele wereld moeten het gebruik van deze verboden antipersoonsmijnen door Rusland in Oekraïne krachtig veroordelen", verklaarde Steve Goose van HRW. "Deze wapens maken geen onderscheid tussen strijders en burgers. Ze laten een dodelijke erfenis na de komende jaren."

"Het is een manier om de Russische grenzen te waarborgen"

Het Verdrag inzake het verbod op antipersoonsmijnen van 1997 verbiedt volledig het gebruik, de productie, de aanleg van voorraden en de overdracht van antipersoonsmijnen. Maar Rusland behoort niet tot de 164 landen die zich bij het verdrag hebben aangesloten.

HRW heeft het gebruik van antipersoonsmijnen van Sovjet-Russische oorsprong in meer dan 30 landen gedocumenteerd, waaronder in Syrië (2011-2019), Oekraïne (2014-2015) en Libië (2020). Vaak valt het gebruik van deze mijnen samen met de Russische militaire aanwezigheid.

In november 2020 zei Rusland op de Algemene Vergadering van de VN dat het "de doelen van het Verdrag deelt en een wereld zonder mijnen ondersteunt", maar antipersoonsmijnen beschouwt "als een effectieve manier om de veiligheid van de Russische grenzen te waarborgen."

Het gebruik door Rusland van antipersoonsmijnen in Oekraïne negeert opzettelijk de internationale norm tegen het gebruik van deze afschuwelijke wapens

Human Rights Watch

"Het gebruik door Rusland van antipersoonsmijnen in Oekraïne negeert opzettelijk de internationale norm tegen het gebruik van deze afschuwelijke wapens," besloot Goose.

Meest gelezen