Planten kunnen PFAS uit de bodem halen, zegt UAntwerpen: "Brandnetels kunnen helpen bij sanering 3M"

Planten kunnen hoge concentraties PFAS uit de bodem halen. "We hebben testen gedaan en vooral brandnetels scoren goed. Dat biedt zeker mogelijkheden om ze in de toekomst in te zetten bij saneringen zoals in Zwijndrecht", zegt bioloog Thimo Groffen op Radio 2.

Planten kunnen hoge concentraties PFAS uit de bodem of uit water filteren. De UAntwerpen onderzoekt daarom welke planten mogelijk een rol kunnen spelen bij de sanering van vervuilde terreinen, zoals die van 3M rond Zwijndrecht. "Er zijn zeker mogelijkheden om planten in te zetten om bodems te saneren. Het komt erop neer dat een plant alle stoffen die niet gebonden zijn aan de bodem kan opnemen. PFAS die vrij in grond- of bodemwater zitten, verdwijnen dus uit het milieu en belanden in de plant", zegt bioloog Thimo Groffen in Start Je Dag.

Niet elke plant is even geschikt om PFAS uit de bodem te halen. Recent Australisch en Chinees onderzoek is hoopvol over een specifieke Australische moerasplant uit de russenfamilie. "Die familie zit tussen gras en riet. Het zijn snelgroeiende planten die op korte tijd veel voedingstoffen maar ook chemicaliën kunnen opnemen. Ook bij ons zijn er inheemse planten uit die familie"', zegt Groffen. 

Brandnetels halen hoge concentraties PFAS uit de bodem, meer dan berken of bramenstruiken

Thimo Groffen, UAntwerpen

"Wij hebben zelf onderzoek gedaan in het Vlietbos op een boogscheut van 3M. We hebben 5 verschillende plantensoorten vergeleken en de brandnetel bleek de hoogste concentraties PFAS op te nemen. Meer dan bijvoorbeeld een berk of bramenstruik. Het voordeel is ook dat netels overal in België groeien", zegt Groffen.

Probleem van vervuilde biomassa

Ook riet neemt PFAS goed op. "Dat hebben we gezien bij onderzoek in natuurgebied Blokkersdijk op Linkeroever. De planten halen PFAS uit het milieu maar de vraag is wat er nadien met dat riet vol PFAS moet gebeuren. Bij verbranding komt PFAS in de lucht en ook in de asfractie zitten nog PFAS-deeltjes. Maar als we dat probleem van de biomassa oplossen, kunnen planten zeker bijdragen aan de sanering van vervuilde terreinen."

"Goed idee, maar is het haalbaar?"

Professor Nick Van Larebeke, die jarenlang onderzoek deed naar PFAS, is het idee genegen, maar stelt zich wel vragen over de haalbaarheid ervan. "Het klopt dat planten PFAS kunnen opnemen, maar de vraag is hoeveel planten je nodig hebt. Hoe doenbaar is dat en hoe lang duurt het om op die manier effectief de bodem te gaan reinigen? Eén groeiseizoen zal lang niet voldoende zijn. Maar het lijkt me zeker de moeite om al die dingen verder te bestuderen."

Meest gelezen