Radio 2

"Pop In Store" toont Frans en Waals design in Kortrijkse winkels

Tot en met 15 juli vind je vernieuwende ontwerpen en designproducten van 6 Waalse en Franse designers in 6 Kortrijkse winkels. "Dit project is een boost voor de band tussen Noord-Frankrijk, West-Vlaanderen en Wallonië", zegt Tim Defleur. Hij is een designer uit het Franse Rijsel en kreeg een plaats in de etalage van Art Coco in de Kortrijkse Wijngaardstraat. 

Defleur is een designer uit het Franse Rijsel en recycleert onder meer bakstenen tot mooie vazen, kaarshouders of ensembles voor op tafel. "Ik ben ingegaan op de vraag van Designregio Kortrijk omdat ik wel hou van kruisbestuivingen", zegt Sarah Deweer, de zaakvoerster van Art Coco. Ze baat een interieurwinkel uit in de Wijngaardstraat. De eclectische stijl en sfeer in de winkel is een mooie match met het werk van Tim Defleur en Aequo, het bedrijfje dat zijn ontwerpen produceert. "Ik krijg veel reacties van klanten, die het een verademing vinden om ontwerpen van de andere kant van de taalgrens te vinden in onze winkel!"

Radio 2

6 designers, 6 winkels

Naast Art Coco stappen ook de conceptwinkels Oes, Couteaux, De Beste Kamer, Tangram en Follie& Koffie mee in het verhaal. "Ik was meteen verkocht", zegt Anne Stroobants van de Follie&Koffie. "Bij ons in de OL-Vrouwestraat kan je een koffietje drinken en snuisteren in de producten in onze winkel. We hebben vooral kledij en juwelen, maar ik hou ook workshops in haken. Het is eens een leuke afwisseling. Valerie Bacart, een Waalse designer, maakt kimono's in speciale stoffen maar ook bomberjackets en kleine kraagjes.  En het moet gezegd: het past ook zeer goed in het historische pand van Follie & Koffie."

Wisselwerking tussen regio’s

Designregio Kortrijk wil nog verdergaan om beloftevolle designers te tonen aan een breder publiek. "We werken ook in de omgekeerde richting: Kortrijkse designers worden ook gestimuleerd om hun projecten te tonen in Wallonië of Noord-Frankrijk", zegt Sébastien Hylebos van Designregio Kortrijk. "Pop In Store" is maar een onderdeel van de activiteiten in het Unesco Creative Cities Network. "Dat moedigt de samenwerking tussen handelaars in stadscentra en professionele designers aan", besluit Hylebos. 

Meest gelezen