Zijrivier de Laak in Tremelo krijgt vanaf vandaag slimme senoren

Zijrivier De Laak krijg speciale sensoren om waterkwaliteit te controleren

In Tremelo en Begijnendijk zijn vandaag slimme sensoren geplaatst die de waterkwaliteit van de Laak monitoren. Dat is een zijtak van rivier de Demer, waar nu afvalwater terecht komt. Met de sensoren hoopt de gemeente mogelijke lozigen én vervuilers op te sporen. Zodat de Laak op termijn weer een mooie, stromende rivier kan worden. 

De Laak is niet echt een stromende rivier, maar eerder een vuile beek tussen Aarschot en Tremelo. Daar wil de gemeente Tremelo iets aan doen. En dus heeft ze vandaag sensoren geplaatst die de waterkwaliteit continu meten. Dat vertelt schepen van Milieu in Tremelo Kris Torfs (Groen): "Sinds de jaren 70 is de Laak een rivier waar geen water meer door stroomt, er komt alleen afvalwater van omwonenden en woningen tussen Aarschot en Tremelo in terecht. Er zijn al jaren plannen om daar weer een propere rivier van te maken. Want wat is er mooier dan een rivier met helder water. Mijn grootvader heeft 60 jaar geleden nog in de Laak gezwommen, maar nu is het een stinkend riviertje".   

Vervuilers opsporen

De slimme senoren die vandaag werden geplaatst moeten het wateroppervlakte permanent monitoren in de gemeenten Tremelo en Begijnendijk. Tot nu toe gebeurde dat tweejaarlijks aan de hand van schepstalen, die geanalyseerd worden in een labo. "Die metingen zijn zeer uitgebreid en nuttig, maar de frequentie laat niet toe om lozingen of pieken van vervuiling waar te nemen. En dan kunnen we ook geen gerichte acties of maatregelen nemen.  Met de installatie van slimme sensoren zal de waterkwaliteit en het waterniveau constant gecontroleerd worden." 

De verzamelde gegevens zullen gevolgd en gepubliceerd worden op de website van de Vlaamse Milieumaatschappij. Zo kan de gemeente vervuilers sneller opsporen en de algemene kwaliteit van het water verbeteren.

De slimme sensoren die de waterkwaliteit vanaf nu dagelijks zullen monitoren
Begijnendijk

Meest gelezen