Rusland probeert nieuwe nucleaire langeafstandsraket "Satan 2" uit en raakt testdoel 5.000 kilometer ver

Rusland heeft zijn nieuwste nucleaire langeafstandsraket, bijgenaamd "Satan 2", succesvol getest. Dat meldt het Russische ministerie van Defensie aan staatspersbureau TASS. "Het zal stof tot nadenken geven voor degenen die ons land met hun agressieve retoriek bedreigen", zegt president Vladimir Poetin erover. De Amerikanen maken zich naar eigen zeggen geen grote zorgen.

De RS-28 Sarmat is een intercontinentale raket die volgens Rusland zelf een reikwijdte van 18.000 kilometer heeft. Daarmee zou Moskou van boven de Noord- en de Zuidpool over de hele wereld doelwitten kunnen aanvallen. De raket kreeg van het westerse bondgenootschap NAVO de codenaam "SS-X-30 Satan 2" mee.

De Sarmatraket is de opvolger van de Voevodaraketten (R-36M) uit de Koude Oorlog die door het Westen "Satan" werden genoemd.

BEKIJK - De lancering van de raket:

Videospeler inladen...

De raket is vandaag voor een test gelanceerd op de raketbasis van Plesetsk op zo'n 800 kilometer ten noorden van Moskou. De raket heeft volgens de Russen het beoogde doel geraakt op een militair domein in Koera, op het Russische schiereiland Kamtsjatka in het Verre Oosten ruim 5.000 kilometer verder.

Op deze kaart zie u de enorme afstand die de raket zou hebben afgelegd:

"Het nieuwe systeem heeft de hoogste tactische en technische eigenschappen en het kan alle moderne antiraketsystemen ontwijken", beweert de Russische president Vladimir Poetin in een videoboodschap naar aanleiding van de rakettest. "Er bestaan in de wereld geen gelijkaardige wapens en die zullen er de komende tijd ook niet komen."

"Dit unieke wapen zal de gevechtscapaciteit van onze strijdkrachten versterken", gaat Poetin verder. "Het zal de bescherming van Rusland tegen externe bedreigingen verzekeren en het zal stof tot nadenken geven voor degenen die ons land met hun agressieve retoriek bedreigen."

Vladimir Poetin kijkt toe tijdens de test.

Het ging om een routinetest

John Kirby van het Amerikaanse ministerie van Defensie

Toch maken de Amerikanen zich naar eigen zeggen geen zorgen en vormde de rakettest geen bedreiging. "Het ging om een routinetest", zegt John Kirby van het Amerikaanse ministerie van Defensie op een persmoment. Volgens Kirby had Moskou Washington "naar behoren ingelicht" over de test, in overeenstemming met de verplichtingen in nucleaire verdragen.

Timing geen toeval

"De timing van deze eerste test is niet toevallig", zegt VRT-journalist Tom Van de Weghe vanuit Oekraïne. "Het was al vier jaar bekend dat Rusland werkt aan die nieuwe raket die inderdaad kernbommen kan bevatten die tot 2.000 keer krachtiger zouden zijn dan de atoombommen die op Hiroshima of Nagasaki zijn gevallen."

Het was al vier jaar bekend dat Rusland werkt aan die nieuwe raket

Tom Van de Weghe vanuit Oekraïne

Ook de afstand die de raket kan afleggen zou groter zijn dan eender welke andere raket. Bij de test nu is ruim 5.000 kilometer afgelegd. "Als je weet dat het van Moskou naar Brussel zo’n 2.500 kilometer is, dan weet je ook dat ze met die raket vanuit het oosten van Rusland, de Verenigde Staten kunnen raken."

De vraag blijft dan natuurlijk of het bij spierballenrollen zal blijven of de Russen ook echt overwegen kernwapens in te zetten. "Poetin sprak eerder al dreigende taal bij het begin van de oorlog in Oekraïne, maar eerder deze week nog zei de minister van Buitenlandse Zaken Lavrov dat Rusland zeker geen kernwapens zal inzetten. Hoe betrouwbaar dat is weten we niet."

BEKIJK - Tom Van de Weghe analyseert de test vanuit Oekraïne:

Videospeler inladen...

Net vandaag is in Hongarije een tweede lading kernbrandstof aangekomen vanuit Rusland. De brandstof is bedoeld voor nieuwe reactoren in aanbouw bij de al bestaande kerncentrale in Paks, 120 kilometer ten zuiden van hoofdstad Boedapest.

Net als de eerste lading twee weken geleden is de brandstof via de lucht vervoerd, omdat door de oorlog in Oekraïne het niet meer mogelijk was om de kernbrandstof via het spoor te vervoeren. De spoorlijn loopt namelijk door Oekraïne.

Meest gelezen