Paul Rusesabagina.
AFP or licensors

Rwanda heeft vliegtuig betaald om held van "Hotel Rwanda" te ontvoeren, zegt zijn advocaat met factuur in de hand

De regering van Rwanda heeft het vliegtuig betaald dat de Rwandese Belg Paul Rusesabagina in 2020 naar Rwanda bracht en heeft zich dus schuldig gemaakt aan ontvoering. Dat zegt zijn advocaat die met een factuur zwaait die dat moet bewijzen. De held van "Hotel Rwanda" zit al anderhalf jaar vast in Rwanda en is veroordeeld voor "terrorisme".

Paul Rusesabagina raakte bekend door de film 'Hotel Rwanda' uit 2004. De film vertelt hoe hij in hotel Mille Collines in Kigali meer dan duizend mensen redde tijdens de genocide van de jaren 90. Rusesabagina werd na de genocide al snel een fel criticus van president Kagame. Hij vluchtte naar ons land en werd Belg.

In 2020 werd hij met een list naar Rwanda gebracht, waar hij onmiddellijk werd opgepakt. Hij werd veroordeeld tot 25 jaar cel wegens 'terrorisme'. Het proces is volgens verschillende internationale organisaties en ook volgens de Belgische regering 'oneerlijk' verlopen. 

"Hotel Rwanda"

Ontvoering

De manier waarop Rusesabagina naar Rwanda is gebracht is omstreden. Zijn familie en verschillende mensenrechtenorganisaties noemden het eerder al 'ontvoering'. Rusesabagina dacht namelijk dat hij op een vliegtuig naar Burundi zat, maar het landde uiteindelijk in Kigali, in opdracht van de Rwandese regering. 

Op een persconferentie liet zijn advocaat Vincent Lurquin vandaag een kopie van de factuur zien die volgens hem bewijst dat Rusesabagina is ontvoerd. De factuur van een Griekse privé-luchtvaartmaatschappij (die de bewuste vlucht uitvoerde) is gericht aan het bureau van president Kagame. Belgische onderzoekers zouden de factuur hebben bemachtigd tijdens een onderzoek in Athene in het kader van een gerechtelijke onderzoek in België.

De factuur van de vlucht die Rusesabagina naar Rwanda bracht.

Zijn advocaat Vincent Lurquin noemde het proces opnieuw een "maskerade". "Het regime van Kagame staat ervoor bekend politieke tegenstanders te vervolgen", zei ook Els Van Hoof (CD&V), voorzitter van de Commissie Buitenlandse Zaken, die aanwezig was op de persconferentie.

Campagne Hollywood-sterren

Op de persconferentie werd ook een internationale campagne gelanceerd om Rusesabagina vrij te krijgen. Ook Hollywood-sterren als Scarlett Johansson, Chris Evans en Don Cheadle (die de rol van Rusesabagina speelde in 'Hotel Rwanda') doen daaraan mee en postten een foto van zichzelf met een t-shirt met daarop "Free Rusesabagina".

Joaquin Phoenix en Mara Rooney, Scarlett Johansson, Chris Evans en Don Cheadle

Hartinfact

Carine Kanimba, dochter van Rusesabagina, riep de Rwandese president Paul Kagame op haar vader vrij te laten. "Hij is de enige man die de beslissing kan nemen hem vrij te laten". Ze vroeg de Belgische regering nogmaals om er bij de Rwandese regering op aan te dringen om haar vader, een Belg, naar België te laten overbrengen.

Ze maakt zich ernstige zorgen over zijn gezondheid. Volgens de familie van Rusesabagina heeft hij in de gevangenis een hartinfarct gekregen. Sindsdien heeft hij pijn aan één arm. De familie vreest dat hij elk moment een hartstilstand kan krijgen.

Meest gelezen