BEKIJK - Hoe het "gestoord brute jaar" van Reuzegom leidde tot de dood van Sanda Dia

Vanaf morgen staan 18 Reuzegommers terecht voor hun aandeel in de extreme doop die het leven kostte aan de jonge student Sanda Dia. In deze video onderzoeken we wat er precies is gebeurd in 2018, het jaar van de noodlottige doop. We doen dat aan de hand van politieverhoren, foto’s en WhatsApp-berichten uit het strafdossier, dat VRT NWS in handen kreeg.

Bekijk hier de onderzoeksvideo:

Videospeler inladen...

IN HET KORT: De zaak-Sanda Dia

Sanda Dia, een 20-jarige student uit Edegem, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. 

Op de tweede dag moest Sanda samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens in moesten gaan zitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze heel wat visolie drinken. 

Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij. Wat er tijdens die twee dagen precies gebeurd is, kan je hier nog eens herlezen. 

18 leden van Reuzegom staan nu terecht in de correctionele rechtbank. Ze zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling, schuldig verzuim en inbreuken op de wet op het dierenwelzijn.

Meest gelezen