imago/Future Image

Politiek geladen posts naar de achtergrond duwen: topmodel Bella Hadid zegt dat Instagram haar "shadowbant"

Het Palestijns-Nederlandse topmodel Bella Hadid beweert dat Instagram politiek geladen posts opzettelijk naar de achtergrond duwt. "Shadowbanning" heet het fenomeen en ze is lang niet de eerste beroemdheid die erover klaagt. Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, ontkent het gebruik, maar is niet duidelijk over zijn algoritmes.

"Hoeveel legereenheden heeft men nodig om een kind te arresteren?", vroeg  topmodel Bella Hadid (25) zich zondag af in een uitgebreid Instagrambericht waarin ze enkele video's liet zien van minderjarigen die door Israëlische politie- en legereenheden tegen de grond werden gedrukt en weggevoerd. 

De Nederlands-Palestijnse is niet aan haar proefstuk toe. Ze postte naast foto's van haar modellenwerk wel al vaker afbeeldingen en filmpjes die de situatie in de Palestijnse gebieden toont. Hadid, dochter van de Palestijnse vastgoedmagnaat Mohamed Hadid, gebruikt haar platform niet zelden om onrecht in het Midden-Oosten aan te klagen. Daarnaast toonde ze zich ook al openlijk voorstander van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging Black Lives Matter. 

Maar die houding is niet naar de zin van Instagram, zo beweert Hadid. Niet lang na haar bericht, postte ze enkele bedenkingen in haar story's (een functie waarmee je foto's of korte video's kan bewerken en toevoegen en die dan na 24 uur verdwijnen, red). "Hier gaan we opnieuw", klinkt het. "Instagram zorgt dat ik geen stories meer kan plaatsen - bijna enkel wanneer het over Palestina gaat, neem ik aan. Wanneer ik over Palestina post, word ik onmiddellijk geshadowbanned en zien 1 miljoen mensen minder mijn berichten en stories."

Eerste like na vijf minuten

Bij een "shadowban" worden bepaalde berichten voor andere gebruikers deels of volledig onzichtbaar gemaakt waardoor ze veel minder publieke aandacht krijgen. Hadid is lang niet de enige die beweert zo'n "shadowban" te krijgen door activistische posts op het platform. 

Vorig jaar probeerden activisten via de hashtag #GazaUnderAttack online de aandacht te vestigen op de politieke situatie in de Gazastrook en Oost-Jeruzalem. Heel wat onder hen beweerden daarna dat Instagram accounts begon te schorsen of de reikwijdte van de berichten beperkte. Schrijver Mohamed El Koerd schreef toen op Twitter dat Instagram er mee dreigde zijn account op te schorten.  

In diezelfde periode werd ook het account van Gazacorrespondent Abedelrahman Alkhalout offline gehaald. Het Amerikaanse onlinemagazine The Intercept kreeg dan weer  documenten in handen die zouden aantonen dat moederbedrijf Meta (toen nog onder de oude naam Facebook, red.) heimelijk het gebruik van de term "Zionist" streng zou modereren.

Het is niet duidelijk of Instagram werkelijk berichten over gevoelige, politieke onderwerpen zoals Israëlisch geweld tegen Palestijnen naar de achtergrond dringt
AFP or licensors

"Geen echt ding"

Meta, het moederbedrijf achter onder andere Facebook en Instagram, communiceert zelden openlijk over haar algoritmes en hoe die precies werken. Toen vorig jaar de Arabische hashtag voor Al Aqsa (heilige moskee op de Tempelberg die zowel voor moslims als joden belangrijk is en waar regelmatig incidenten zijn, red.) werd verwijderd, excuseerde Meta zich en sprak het over een "globaal, technisch probleem". 

De technologiegigant neemt ook nooit zelf het woord "shadowban" in de mond en zei in 2018 zelfs dat het "geen echt ding" is. Wat Meta wel doet, is berichten verbergen of de interactie ermee verminderen wanneer die in strijd zijn met hun gebruiksvoorwaarden. Daarin staat bijvoorbeeld dat naaktbeelden verboden zijn en dat polariserende , gewelddadige of gevoelige beelden door andere gebruikers gerapporteerd kunnen worden.

In een reactie aan VRT NWS laat Meta weten dat het bericht van Hadid per ongeluk niet beschikbaar was voor gebruikers onder de 18 jaar. "Het is nooit onze bedoeling om bepaalde gemeenschappen te viseren of bepaalde standpunten het zwijgen op te leggen. Ons beleid is er op gericht om mensen toe te staan te delen wat zij belangrijk achten."

Voor een beter begrip over hoe het komt dat sommige berichten minder mensen bereiken, verwijst Meta door naar deze pagina. 

Meest gelezen