Sint-Pieters-Leeuw gaat verdachte  bedrijven sneller opsporen via een database

In Sint-Pieters-Leeuw duiken wel eens "louche" bedrijven op die niet in orde zijn met de wetgeving en daar wil de gemeente paal en perk aan stellen. Via een database kunnen die verdachte bedrijven nu sneller opgespoord worden.

Verdachte autohandelaars, lompenbedrijven, carwashes en zelfs horecazaken worden al jaren in de gaten gehouden door de gemeente, want ze beschikken vaak niet over de nodige vergunningen. Vaak worden die bedrijven zelfs gelinkt aan drugscriminaliteit en zware misdrijven: “Het grote probleem is dat deze zaken dikwijls dekmantels zijn voor het witwassen van geld”, zegt burgemeester Jan Desmeth (N-VA). “Geld dat in drugs-, wapen- en andere misdaadmilieus rondgaat. Bedrijven gaan dan tot 26 keer failliet en beginnen 27 keer opnieuw. Er kruipt heel veel werk in het manueel opzoekwerk, en die info wordt nu geautomatiseerd.”

“Deze bedrijven concurreren oneerlijk met hun collega’s, die wel alles correct doen”, legt Desmeth verder uit. “We gaan van deze werking een prioriteit maken en iedereen met minder goede bedoelingen mag dat best weten.”  Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) stelt het systeem ter beschikking van zowat 10 steden en gemeenten. Ook Vilvoorde gaat met zo’n criminaliteitsplatform werken. 

Meest gelezen