Demonstranten houden een nachtwake om de schietpartij te veroordelen
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Eén dode bij protesten in Sri Lanka, politie stelt avondklok in en start onderzoek

Tijdens de protesten in Sri Lanka tegen de hoge brandstofprijzen en de economische crisis is 1 dode gevallen, 13 anderen raakten gewond. De politie van Rambukkana, centraal gelegen op het eiland, heeft een avondklok ingesteld. De bevolking eist het ontslag van de president en premier. 

Gisteren zijn er in Rambukkana, ten noordoosten van de Sri Lankese hoofdstad Colombo, 1 dode en 13 gewonden gevallen tijdens protesten tegen de hoge brandstofprijzen en zware economische crisis. Er zijn ook 15 lichtgewonden gevallen bij de politie na confrontaties met demonstranten. Vandaag werd een nachtwake gehouden die de schietpartij veroordeelde.   

De politie opende het vuur op de demonstranten omdat ze aanstalten maakten om een dieseltanker, waarmee ze de weg hadden geblokkeerd, in brand te steken. "Om de situatie onder controle te krijgen, schoot de politie op de demonstranten, waardoor verschillende demonstranten gewond raakten", aldus de woordvoerder van de politie Nihal Talduwa. 

Om de situatie onder controle te krijgen, schoot de politie op de demonstranten

Nihal Talduwa, woordvoerder van de politie in Rambukkana

Ondertussen heeft de politie van Rambukkana een avondklok ingesteld en een onderzoek gestart. De internationale gezanten van het Verenigd Koninkrijk, Canada en de Verenigde Staten die in Sri Lanka verblijven, hebben het geweld veroordeeld en dringen aan op terughoudendheid zodat de protesten vreedzaam kunnen verlopen. 

Economische crisis leidt tot protesten

De Sri Lankanen protesteren al wekenlang tegen de hoge brandstofprijzen en de zware economische crisis. Het kabinet van de president Gotabaya Rajapaksa stapten collectief op in het begin van april, waardoor er ook een politieke crisis begon. De bevolking eist nu het ontslag van de president en premier, die broers zijn. 

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved

Sri Lanka is zeer afhankelijk van de toeristische sector die is stilgevallen tijdens de coronapandemie. Daarnaast heeft het eiland ook te kampen gehad met verschillende aanslagen, waardoor toeristen nog steeds wegblijven.  

Recent zijn de brandstofprijzen er sterk gestegen en zijn er tekorten van essentiële goederen zoals voedsel en medicijnen. Dit heeft al tot zeer lange wachtrijen geleid, waardoor drie personen gestorven zijn terwijl ze stonden te wachten. 

Meest gelezen