Videospeler inladen...

Vlaamse regering: "Impact arrest Raad van State over Oosterweelwerken sowieso immens"

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) en haar collega van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open) heeft het laatste arrest van de Raad van State over de Oosterweelwerken en de PFOS-vervuiling ook gevolgen voor andere grote infrastructuurwerken in Vlaanderen. Volgens Demir interpreteert de Raad van State het bodemdecreet op een andere manier waardoor het in de praktijk onmogelijk wordt om grond te verplaatsen die niet eerst is gesaneerd. Beide ministers beloven om snel met een "robuuste oplossing" te komen zodat de Oosterweelwerken zo snel mogelijk kunnen worden voortgezet.

Het laatste arrest van de Raad van State over de Oosterweelwerken kwam er gisteren als een donderslag bij heldere hemel. Volgens de rechter kan bouwheer Lantis niet garanderen dat er geen bijkomende milieu-impact door schadelijke PFOS is. Gevolg: de werken aan de zogenoemde werf van de eeuw worden andermaal stilgelegd.

Dit is een nieuwe interpretatie met verregaande gevolgen voor het grondverzet

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA)

"De impact is sowieso immens", gaf Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD) toe in het Vlaams Parlement. "Niet alleen voor de werf op Oosterweel, maar voor heel wat grote infrastructuur- en mobiliteitsprojecten." Volgens haar collega Zuhal Demir (N-VA) heeft de Raad van State niet alleen geen rekening gehouden met de bevindingen van de expertencommissie, maar daarnaast heeft ze ook een andere interpretatie aan het bodemdecreet gegeven. 

"Dit is een nieuwe interpretatie met verregaande gevolgen voor het grondverzet", zegt Demir. Volgens haar beschouwt de Raad van State alle uitgegraven grond nu als afvalstof die eerst moet worden gesaneerd.

Vlaams minister Peeters legt uit hoe verstrekkend het arrest van de Raad van State wel is.

Videospeler inladen...

We gaan onmiddellijk samenzitten om te bekijken hoe we mogelijkheden kunnen creëren voor grondverzet

Vlaams minister van Openbare Werken Lydia Peeters (Open VLD)

Zowel Demir als Peeters beloven snel met oplossingen te komen zodat de Oosterweelwerken zo snel mogelijk kunnen worden voortgezet. "We gaan onmiddellijk samenzitten om te bekijken hoe we mogelijkheden kunnen creëren zodat er nog altijd grondverzet kan plaatsvinden", aldus Peeters. Volgens haar wordt overleg gepleegd met experten en met alle mogelijke betrokkenen.

Toegegeven: het klinkt allemaal wat vaag. "Ik kan niet op één, twee, drie zeggen wat we gaan doen", moet Demir toegeven. "Wij zullen robuuste oplossingen zoeken voor Oosterweel en voor alle andere infrastructuurwerken."

Ik verwacht van de overheid dat die de burgers beschermt

Vlaams Parlementslid Hannes Anaf (Vooruit)

Volgens Hannes Anaf (Vooruit), die de PFOS-onderzoekscommissie heeft voorgezeten, heeft niemand baat bij nieuwe vertraging voor de werken aan de Oosterweelverbinding. "Maar ik vind het bijzonder pijnlijk dat dat men probeert om nog eens een zondebok te zoeken: het is de schuld van de Raad van State, en binnenkort zal het nog de schuld zijn van die burgers die zich hebben verenigd."

"Ik verwacht van de overheid dat die de burgers beschermt. Wat hier gebeurt, is dat men daar opnieuw in faalt en dat het de burgers zijn die via de rechtbank de bescherming van hun gezondheid moeten afdwingen."

Wat een boeltje hebben jullie ervan gemaakt

Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA)

"Als er één instantie is die niet begrijpt wat er speelt, is het deze Vlaamse regering die de gezondheid van de burgers inzet als pasmunt voor een project dat al jaren zijn glans verloren is", vindt Vlaams Parlementslid Mieke Schauvliege (Groen). Bij de meerderheidspartijen overheerst de vrees dat het Oosterweelproject in gevaar komt. "Het is een absurde aantijging dat de Vlaamse overheid een verderzetting zou verkiezen boven de gezondheid van haar inwoners", betoogt Annick De Ridder (N-VA), tevens voorzitter van het Antwerpse Havenbedrijf.

"Wat een boeltje hebben jullie ervan gemaakt", vindt Vlaams fractieleider Jos D'Haese (PVDA), "van de PFOS-vervuiling en van de Oosterweelwerken."

Minister Zuhal Demir: "Ik kan niet in één, twee, drie zeggen wat we nu gaan doen"

Videospeler inladen...

Meest gelezen