Droogte Kenia
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

VN: "In Kenia, Somalië en Ethiopië dreigt hongersnood voor 20 miljoen mensen"

In Kenia, Somalië en Ethiopië dreigt door de aanhoudende droogte voor minstens twintig miljoen mensen hongersnood. Dat heeft het VN-Wereldvoedselprogramma aangegeven. De situatie is zorgwekkend en verslechtert.
Zo trok de Somalische Faadumo Ali Mohamed dagenlang door het zuiden van Somalië op zoek naar hulp voor haar ondervoede dochter van twee. "Er zijn problemen en honger waar ik vandaan kom", vertelde ze aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Afrika.

Somalië is het meest door droogte getroffen land in de Hoorn van Afrika. De situatie in de Somalische dorpen in de centrale en zuidelijke regio is schrijnend. Vele mensen maken daarom een lange moeilijke reis naar de grotere Somalische steden in de hoop op beterschap.

"Er zijn problemen en honger waar ik vandaan kom. Er is niets dan honger", vertelde Faadumo Ali Mohamed aan het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC) in Afrika. "Er is geen regen."

De vrouw is vertrokken met hoop op beterschap en met hoop op hulp voor haar zieke dochter van twee. Faadumo begon haar tocht vanuit haar dorp in de buurt van Jamame, in het zuiden van het land. Ze was dagenlang met haar drie kinderen onderweg en moest door verlaten gebieden die gecontroleerd werden door de regering of gewapende groeperingen. Een van haar kinderen was erg ziek. Haar einddoel was het algemeen ziekenhuis in Kismayo, ook in het zuiden.

Droogte in Hoorn van Afrika

De tweejarige dochter van Faadumo, Ikraan Abdiaziz, werd in februari opgenomen in het plaatselijke ziekenhuis. Ze was ernstig ondervoed en haar lichaam was opgeblazen door oedeem, een vochtophoping in het lichaam waar vocht normaal niet of nauwelijks aanwezig mag zijn. Het gaat intussen beter met de dochter van Faadumo.

We zien veel meer mensen naar het ziekenhuis komen. We zien ook steeds meer ondervoede kinderen

Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC)

"We zien veel meer mensen naar het ziekenhuis komen. We zien ook steeds meer ondervoede kinderen", vertelde Mohamed Abdi Dagane van het ICRC in Kismayo. "Maar onze grootste zorg, en we krijgen er rapporten van, is dat de situatie veel erger is in de landelijke gebieden. En dat er in deze regio's geen gezondheidscentra zijn. Dat is onze grootste zorg op dit moment."

Als gevolg van de droogte, het gebrek aan hulp en gezondheidsvoorzieningen worden de vluchtelingenkampen rond de steden steeds groter. Zo verblijven er in de Somalische hoofdstad Mogadishu, sinds januari, meer dan 120.000 nieuwkomers in de kampen, zei ICRC voorts.

Droogte Ethiopië

VN: "Tot 20 miljoen mensen die honger lijden"

Het probleem doet zich niet enkel voor in Somalië, maar geldt voor de ganse Hoorn van Afrika. Zo dreigt er het vee en de gewassen te vergaan door de aanhoudende droogte. Daardoor worden veel mensen in deze regio gedwongen om te verhuizen, op zoek naar water en voedsel.

"De langverwachte regen blijft een maand na het begin van het regenseizoen nog steeds uit", waarschuwde het VN-Wereldvoedselprogramma. "Daardoor neemt het aantal mensen dat dit jaar door de droogte honger lijdt, mogelijk toe van 14 tot 20 miljoen."

Droogte Kenia
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Zo zouden 6 miljoen Somaliërs, ongeveer 40 procent van de totale bevolking, te maken krijgen met extreme voedselonzekerheid, volgens de VN. In Kenia gaat het om zo’n 500.000 mensen. Vooral de gemeenschappen in het noorden van het land die van landbouw leven, lopen gevaar. Ook in Ethiopië is de situatie alarmerend, daar geldt een noodsituatie in het zuiden en zuidoosten van het land. Sinds eind 2020 heerst er ook een burgeroorlog in het noorden van het land.

Bekijk hier de reportage uit "Het journaal" over de droogte in de Hoorn van Afrika:

Videospeler inladen...

Oorzaak: klimaatverandering en oorlog in Oekraïne

Volgens experts zullen dergelijke klimaatrampen in de toekomst veel vaker voorkomen door de klimaatverandering. Maar naast de droogte speelt ook de oorlog in Oekraïne een grote rol in deze ramp. Door de oorlog in Oekraïne zijn namelijk de voedsel- en brandstofprijzen gestegen en is de handel wereldwijd verstoord.

Het Wereldvoedselprogramma heeft een actie gelanceerd om de komende zes maanden 438 miljoen euro in te zamelen. Eerder in februari deed het ook al zo'n oproep, maar toen haalde de organisatie amper vier procent van het vooropgestelde doel binnen.

Droogte Kenia
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen