Weinig jonge bosuilen in Limburg en Antwerpen in 2022

Volgens vogelkenners wordt 2022 een jaar met weinig jonge bosuilen. Dat merkt ook Herman Berghmans, die in de provincies Antwerpen en Limburg bosuilen ringt. 

Het ziet er naar uit dat er dit jaar weinig kuikens geboren zijn bij de bosuilen. Herman Berghmans ringt in de provincies Antwerpen en Limburg bosuilen voor het Instituut voor Natuurwetenschappen. Van de 50 nestkasten die hij controleerde waren de meeste leeg. 

We vermoeden dat we naar een soort daljaar gaan, met weinig voedsel en dus weinig jongen

Normaal gezien komen bosuilen vrij veel voor. "Dit jaar schijnt het heel slecht te gaan met deze soort, we vermoeden dat we naar een soort daljaar gaan", zegt Herman. "Een daljaar wil zeggen dat er weinig voedsel is, heel weinig muizen zijn, en dat ze dan weinig of geen jongen voortbrengen."

Herman Berghmans heeft maar in één kast enkele jonge uilen gevonden. De andere kasten zijn ofwel leeg, ofwel nog met enkele eieren, maar weinig bezette broedsels.

radio 2

Meest gelezen