De kinderen uit Boetsja worden opgewacht door Vlaams minister Beke en staatssecretaris Mahdi.

68 kwetsbare kinderen uit Oekraïense stad Boetsja veilig aangekomen op luchthaven Melsbroek

Vandaag zijn 68 kwetsbare kinderen uit Oekraïne veilig aangekomen in ons land. Ze zijn met een vliegtuig van de luchtmacht aangekomen op de militaire luchthaven van Melsbroek. Het gaat om kinderen van 10 à 12 jaar oud uit de buurt van Boetsja,  de zwaar belegerde voorstad van Kiev die begin deze maand het symbool van de gruwel van de oorlog in Oekraïne werd, nadat het Russische leger er een waar bloedbad had achtergelaten. 

De kinderen, die zijn aangewezen door de Oekraïense autoriteiten, zullen gedurende een 3-tal dagen samen worden opgevangen op een onbekende plaats. Daarna gaan ze naar pleeggezinnen in Vlaanderen, waar ze tijdelijk worden opgevangen. Het is wel de bedoeling dat ze op termijn teruggaan naar Oekraïne.

We hopen dat ze hier kunnen herstellen en de oorlog, al is het maar voor even, kunnen vergeten

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V)

Gisteren waren de kinderen en hun begeleiders uit Boetsja de grens tussen Oekraïne en Polen overgestoken. Hier zullen ze toegang hebben tot de nodige medische en psychosociale zorgen, en eventueel ook psychologische bijstand krijgen om hun traumatische ervaringen te helpen verwerken. Ze zullen ook worden georiënteerd naar gepast onderwijs. 

"We zoeken ook nu geen kind voor een thuis, maar een thuis voor een kind, zij het tijdelijk", zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). "We hopen dat ze hier kunnen herstellen en de oorlog, al is het maar voor even, kunnen vergeten."

Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) lopen kinderen in oorlogsgebied in Oekraïne groot gevaar. "Ze dreigen slachtoffer te worden van geweld, hebben een tekort aan levensmiddelen of vallen misschien in de handen van mensensmokkelaars. Dat moeten we zoveel mogelijk proberen te vermijden", zegt hij. "Met deze operatie halen we deze kwetsbare kinderen weg uit de gruwel van de oorlog en bieden we hen een veilige haven tot zolang de oorlog duurt."

 

Meest gelezen