"Topadvocaten op proces is geen teken van klassenjustitie": advocaat van moeder Sanda Dia over proces

Het feit dat zowel de beklaagden als de burgerlijke partijen op het proces over de zaak-Sanda Dia stuk voor stuk vertegenwoordigd worden door bekende advocaten, betekent niet dat er sprake is van klassenjustitie. Dat zegt de advocaat van de moeder van Sanda Dia David Dendoncker in "De afspraak".

De moeder van de in 2018 overleden student Sanda Dia is van plan het volledige proces tegen de 18 verdachten bij te wonen en hoopt een antwoord te krijgen op de vraag: Waarom heeft niemand van de 18 Reuzegommers ingegrepen tijdens de totaal ontspoorde doop waarbij haar zoon om het leven is gekomen.

Drie en een half jaar na de dood van Sanda Dia gaat het proces tegen 18 leden van de studentenclub Reuzegom voort, nadat er in het najaar al een zitting was met medische deskundigen. Vanaf vrijdag komen de Reuzegommers zelf aan het woord. De moeder van Sanda Dia wordt op het proces vertegenwoordigd door advocaat David Dendoncker.

IN HET KORT: De zaak-Sanda Dia

Sanda Dia, een 20-jarige student uit Edegem, zat in zijn derde jaar burgerlijk ingenieur aan de KU Leuven, toen hij lid wilde worden van de studentenclub Reuzegom. Daarvoor moest hij deelnemen aan een extreem doopritueel, op 4 en 5 december 2018. Een doopritueel dat uiteindelijk zijn dood zou worden. 

Op de tweede dag moest Sanda samen met twee andere schachten een put graven in Vorselaar, waar ze vervolgens in moesten gaan zitten. Daar kregen ze emmers ijskoud water over zich heen, moesten ze allerlei vieze dingen eten en moesten ze heel wat visolie drinken. 

Uiteindelijk werd hij in de loop van de avond naar het ziekenhuis gebracht. Maar daar kon geen hulp meer baten, twee dagen na de doop overleed hij. 

18 leden van Reuzegom staan nu terecht in de correctionele rechtbank. Ze zijn in verdenking gesteld voor onopzettelijke doding, het opzettelijk toedienen van schadelijke stoffen met de dood tot gevolg, onterende behandeling, schuldig verzuim en inbreuken op de wet op het dierenwelzijn.

"De moeder woont het proces bij om bepaalde antwoorden te krijgen die haar moeten toelaten om het hele verhaal enigszins af te sluiten", zegt advocaat David Dendoncker in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Klassenjustitie wordt niet bepaald door wie optreedt als advocaat, het hangt af van toegekende voordelen door een rechter of procedures die niet worden gevolgd

advocaat David Dendoncker

Dendoncker heeft vertrouwen in de werking van justitie. Dat de verschillende partijen op het proces vertegenwoordigd worden door bekende advocaten als Sven Mary, Nathalie Buisseret, Kris Luyckx, Jan De Man, Johan Platteau, John Maes en Joris Van Cauter, is volgens Dendoncker geen aanwijzing om te spreken van klassenjustitie.

"Klassenjustitie wordt niet bepaald door wie optreedt als advocaat. Dat hangt af of er bepaalde voordelen worden toegekend door een rechter of er bepaalde procedures niet worden gevolgd. Louter het feit dat er advocaten zouden staan die meer in de media komen dan anderen is voor ons niet het teken om te zeggen dat er klassenjustitie is", zegt Dendoncker in "De afspraak".

"We hebben het volste vertrouwen dat de rechter daarmee kan omgaan. Het is misschien niet slecht om in dit dramatisch dossier mensen te hebben die de sereniteit kunnen bewaren en die ook voldoende ervaring hebben. Ik denk dat dat het debat voor alle partijen enkel maar ten goede komt."

De moeder van Sanda Dia heeft een grote vraag: Waarom heeft niemand "stop" gezegd

De moeder van Sanda Dia is van plan om het volledige proces bij te wonen. Een uitspraak wordt eind mei verwacht. 

"De moeder heeft een grote vraag. Morgen zullen de 18 beklaagden naar alle waarschijnlijkheid gehoord worden door de voorzitter. Ze wil weten waarom? Waarom heeft niemand van die achttien intellectuele personen van Reuzegom - die allemaal hogere studies hebben gevolgd – gedurende het hele verloop van de doop niet een moment gehad waarbij ze dachten “stop”", zegt Dendoncker.

"Dat is een menselijke vraag die ze beantwoord wil zien. Dat is de hoop die ze heeft, dat morgen een iemand van die achttien zal zeggen: dit is gebeurd en dat had niet mogen gebeuren. Dat is haar hoop. Ik weet niet dat aan het einde van het proces een antwoord op die vraag zal komen. We zitten met achttien partijen, die allemaal hun verhaal hebben. Ze weet dat ook."

Meest gelezen