Radio 2

Mensen die Afghaanse medewerkers van Moeders voor Vrede hebben geholpen, krijgen bedanking in Ieper

In Ieper zijn de mensen bedankt die de gevluchte Afghaanse medewerkers van Moeder voor Vrede hebben opgevangen. De medewerkers werden in Afghanistan door de Taliban met de dood bedreigd. Ze moesten op de vlucht, vaak zonder familie en bagage. 

De bedanking vond in de raadzaal boven het Ypres Museum plaats. De Afghaanse medewerksters zorgden voor een hapje. "In Ieper zijn ze heel goed opgevangen, zowel door de stad als door de inwoners." zegt Jenny Vanlerberghe van Moeders voor Vrede. "Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen er hun groot hart hebben getoond. Ze hebben de vluchtelingen  geholpen om een woonplaats te zoeken, hen te installeren en hebben hun administratie in orde gebracht, onvoorstelbaar."

Terugkeren

De Afghaanse medewerkers van Moeders voor Vrede bouwen hier ondertussen een nieuw leven uit. Ze volgen Nederlandse les en zijn op zoek naar werk. Een Afghaanse dame die sinds december op de vlucht is en nu in Ieper woont, getuigt: "Ik leef hier in een appartement samen met mijn man, wij hebben een woonkamer en twee slaapkamers. We hebben het hier goed en zijn vrij. Maar we zijn met onze ziel en ons hart in Afghanistan. Hopelijk kunnen we op een dag terugkeren."

Meest gelezen